nieuws

IJmeerlijn wederom ter discussie

bouwbreed Premium

De regering moet het besluit over de IJmeerlijn uitstellen, vindt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het is te onduidelijk hoeveel woningen er de komende jaren in Almere nodig zijn.

‘Beleid minister Schultz van Haegen leidt tot krimp Almere’

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur ging er tot nu toe van uit dat er tussen 2010 en 2030 in Almere zo’n 60.000 woningen bijgebouwd gaan worden. In de Ruimtelijke Verkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving wordt daar aan getwijfeld. “Het is zeer onzeker hoe en of Almere gaat groeien”, zegt onderzoeker Danielle Snellen.

Volgens het PBL zal het aantal woningen in het meest negatieve scenario met slechts enkele duizenden (tien procent) toenemen. “Dat geldt als het huidige beleid niet gewijzigd wordt”, benadrukt Snellen. Als de minister haar decentralisatieplannen doorzet, wordt het voor ontwikkelaars aantrekkelijker om in het buitengebied te bouwen. “In dat geval zou Almere zelfs gaan krimpen.”

Daarom moet de overheid zich bij het maken van plannen flexibel opstellen, vindt het planbureau. Bijvoorbeeld als het gaat om de aanleg van een spoorverbinding tussen Amsterdam en Almere, de IJmeerlijn. Om de aanleg van deze verbinding rendabel te maken zijn volgens berekeningen minstens 25.000 woningen nodig aan de westkant van Almere. Snellen: “De overheid moet zich afvragen: doen we het nu of wachten we een paar jaar. Je kunt er voor kiezen om door te gaan, maar dan moet je je bewust zijn van de risico’s.”

Het besluit over de IJmeerlijn valt in 2012. Het is niet voor het eerst dat de plannen voor de spoorlijn ter discussie staan. In 2009 werd het plan op de lange baan geschoven omdat het te duur zou zijn.

Concurrentie

Woningbouw moet een zaak van de lokale overheden worden, is de lijn van het kabinet. Dat leidt tot grote onzekerheid, verwacht het PBL. “Het is nog maar afwachten hoe gemeenten daar op gaan reageren”, legt Snellen uit. “Wordt er onderling afgestemd of gaan ze elkaar beconcurreren. Het zou wellicht goed zijn als er op dat gebied enige sturing vanuit het Rijk plaatsvindt.”

Minister Schultz was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel