nieuws

Holle vloer maakt Groninger kantoor multifunctioneel

bouwbreed

Holle vloer maakt Groninger kantoor multifunctioneel

Het nieuwe kantoor voor de Dienst Sociale Zaken en Werk (Sozawe) van de gemeente Groningen krijgt holle vloeren, geleverd door Holcon uit Markelo. De vloeren combineren een grote overspanning met een geringe doorbuiging.

“Eigenlijk zijn het stalen vloeren”, aldus Gerard Holterman van Holterman Wapeningsstaal, een zusterbedrijf van Holcon. De vloeren bestaan uit tralieliggers van wapeningsstaal, aan de bovenzijde en onderzijde voorzien van een 10 tot 15 centimeter dikke schil van beton. “Het staal draagt en het beton maakt dat de vloer nauwelijks doorbuigt. Bovendien zorgt het beton voor de afdichting en brandwerendheid.”

Holterman is van oorsprong boekhouder, kwam na zijn militaire dienst toevallig in aanraking met staal en begon in 1987 met Holterman Wapeningsstaal in Markelo. “Bouwers zouden meer moeten boekhouden, het evenwicht zoeken tussen techniek en economie”, vindt hij. Ze zouden dan vaker kiezen voor een Holcon-constructie.

Stijf

De Holcon-vloer is een idee van octrooihouder Chiel Bartels, de oprichter van Bartels Ingenieursbureau uit Lochem. Hij ontwikkelde de vloer samen met Holterman Wapeningsstaal, als antwoord op constructieve en uitvoeringstechnische problemen. Een Holcon-vloer is zo’n 70 centimeter hoog bij een overspanning van 18 meter, 90 centimeter bij 22 meter en 120 centimeter bij 30 meter. Hij is zeer stijf, de vloer van Holcon’s eigen kantoorgebouw in Markelo vertoont in het midden een doorbuiging van slechts 4 millimeter bij een overspanning van 15,6 meter. De ruimte is vrij indeelbaar met niet-dragende wanden. Een afwerkvloer en een verlaagd plafond zijn overbodig. Installaties worden in de holle ruimte aangebracht.

Holcon-vloeren worden geproduceerd in een fabriek te Xanten bij Frankfurt. “Ik had al een staalbedrijf in Frankfurt”, meldt Holterman. “De overgenomen fabriek heeft 30-tons kranen, ligt aan het water en heeft grote deuren. De vloeren kunnen per schip of per as worden vervoerd.” Holcon-vloerelementen zijn 180 centimeter breed en de lengte is variabel. De bovenzijde of de onderzijde is smaller, zodat tussen de elementen een open strook ontstaat. Die wordt afgedicht met platen van hard calciumsilicaat. De holle ruimte (het plenum) is op die manier eenvoudig toegankelijk voor installateurs. Een gebouw met Holcon-vloeren is multifunctioneel. Bovendien kunnen de vloerelementen na sloop worden hergebruikt.

Hoofddraagconstructie

BAM Utiliteitsbouw Noord is de hoofdaannemer van het nieuwe kantoor voor de dienst Sozawe van de gemeente Groningen. Het gebouw is ontworpen door Meyer en Van Schooten uit Amsterdam. Ingenieursbureau Wassenaar uit Haren tekent voor de constructie. Het kantoor heeft een vloeroppervlak van zo’n 16.000 vierkante meter. De hoofddraagconstructie is van staal en wordt geleverd door Holterman Wapeningsstaal. Holcon produceert ook de prefab betonnen elementen. De buitengevels zijn van composiet sandwich-elementen van Rocx Gevelconstructies uit Staphorst, de beglazingen en aluminium puien komen van Rollecate uit Staphorst. Het gebouw wordt in het najaar van 2013 opgeleverd.

Reageer op dit artikel