nieuws

‘Herstel zendtoren Smilde eenvoudig’

bouwbreed Premium

‘Herstel zendtoren Smilde eenvoudig’

Het herstel van het betonnen gedeelte van de zendtoren bij Smilde is eigenlijk heel eenvoudig. De schade aan het gebouw en de gebouwgebonden installaties valt mee.

Dat stelt Jan Doevendans, projectmanager voor Alticom uit Meppel, de eigenaar van de betonnen toren. “De staat van het gebouw is goed. Daar kan zonder problemen weer een getuide stalen mast op worden geplaatst. Ook de tuiblokken in de bodem zijn nog prima”, aldus Doevendans. Hij heeft als bouwkundige voor KPN gewerkt en veel ervaring met zendtorens opgedaan. “Deze toren is gebouwd tussen 1958 en 1960. Het beton heeft een druksterkte van zo’n 10 N/mm2. De wapening bestaat deels uit glad staal en deels uit staal met ingewalste ribben.” Hij wijst op een groot gat in een bordes, veroorzaakt door de instorting van de stalen zendmast op de toren.

Originele tekeningen

“We beschikken over de originele tekeningen van de complete betonconstructie. Zij kloppen met de werkelijkheid, afgezien van hier en daar een wijziging zoals een bijgeplaatste wand. De wapening en de betonkwaliteit staan op de tekeningen vermeld”, aldus Doevendans. De tekeningen zijn in 1957 vervaardigd door de Rijksgebouwendienst, afdeling constructie. De betonnen toren is zo’n 82 meter hoog en heeft vanaf 58 meter rondom bordessen. Twee daarvan zijn voorzien van respectievelijk aluminium puien met enkelglas en kunststof puien met dubbelglas. Van de bordessen en de puien is zo’n 10 procent beschadigd, maar niet onherstelbaar.

> pagina 5: ‘Van eventuele sloop van mast is nooit sprake geweest’

Reageer op dit artikel