nieuws

Heffing Kamer van Koophandel verdwijnt

bouwbreed Premium

De heffing die ondernemers elk jaar aan de Kamer van Koophandel (KvK) moeten betalen, verdwijnt vanaf 2013.

Ondernemers met een eenmanszaak betalen nu jaarlijks gemiddeld ruim 40 euro, grotere bedrijven ongeveer drie keer zo veel. In totaal gaat het elk jaar om ruim 160 miljoen euro, stelt minister Verhagen van Economische Zaken. Voor het kabinet is de maatregel, behalve een geste aan het bedrijfsleven, ook een bezuiniging. Door het afschaffen van de heffing hoeven geen 2,2 miljoen acceptgiro’s meer verstuurd te worden, wat vijf miljoen euro per jaar scheelt. Het ministerie van Economische Zaken benadrukt liever de voordelen voor ondernemers. “Die hoeven niets meer in te vullen en terug te sturen. Dat scheelt 12 miljoen euro aan administratieve lasten.”

Het afschaffen van de heffing is onderdeel van de modernisering van de KvK. De twaalf regionale KvK’s worden ondergebracht in één organisatie, het Ondernemersplein. Ook Syntens, dat innovatie in het midden- en kleinbedrijf stimuleert, gaat hier in op.

Reageer op dit artikel