nieuws

‘Bouw profiteert wel degelijk mee van topsectorenbeleid’

bouwbreed Premium

Het kabinet ondersteunt bedrijven in negen topsectoren. De bouw hoort daar niet bij, maar kan wel een graantje meepikken, denkt minister Verhagen (economische zaken).

Bedrijven die investeren in onderzoek krijgen een belastingvoordeel, als het aan het kabinet ligt. Ook komt er een fiscaal voordeel voor buitenlandse promovendi die in Nederland willen blijven werken, en de vraag uit het bedrijfsleven wordt zwaarder meegewogen bij de toelating van nieuwe opleidingen.

Niet echt maatregelen waar de bouw direct iets aan heeft, erkent Verhagen. “De bouw valt echter niet buiten de boot. De sector profiteert wel degelijk mee. Bijvoorbeeld van het permanent maken van de crisis- en herstelwet en het afschaffen van de heffingen voor de Kamer van Koophandel.”

De negen topsectoren water, agrofood, tuinbouw, hightech, life sciences, chemie, energie, logistiek en creatieve industrie presenteerden hun plannen en wensen deze zomer aan het kabinet. Verhagen neemt een groot deel van die adviezen over. Zo komt er een innovatiefonds voor het midden- en kleinbedrijf. Daarnaast wil de overheid voor meer geld garant staan als kleinere bedrijven kredieten afsluiten.

De voor de bouw gunstige maatregelen zijn vooral te vinden bij de topsectoren water en energie, legt Verhagen uit. “Waterwerken of de bouw of renovatie van bruggen bijvoorbeeld. Maar je zou ook aan windenergie op zee of andere duurzame energieprojecten kunnen denken.”

De topsectoren moeten voor het eind van het jaar plannen indienen. Verhagen beslist in het voorjaar van 2012 hoeveel overheidsgeld beschikbaar is per project.

Het kabinet stelt in 2012 jaarlijks 1,3 miljard euro overheidsgeld beschikbaar voor de topsectoren, vanaf 2015 ruim 2 miljard euro. “De bouw zal daar ongetwijfeld van profiteren.”

Reageer op dit artikel