nieuws

Aannemer Panagro zit krap bij kas

bouwbreed

Panagro verkeert in zwaar weer. De aannemer uit Leidschendam zit krap bij kas en moet alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden.

Adjunct-directeur realisatie Michel van Koppen bevestigt dat het bouwbedrijf in een lastige situatie verkeert. Veel wil hij er echter niet over kwijt. “We zijn nu hard op zoek naar liquide middelen”, zegt hij.

Volgende week hoopt Van Koppen meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van de onderneming. Momenteel worden gesprekken gevoerd met banken en andere financiers.

De aannemingstak van Panagro zag, als gevolg van de crisis in de bouw, de omzet afgelopen jaar teruglopen van 81 miljoen tot 68 miljoen. Het bedrijf sloot het jaar bovendien af met een operationeel verlies van ruim zes ton.

De resultaten werden negatief beïnvloed door verliezen op in het verleden binnengehaalde en gestarte projecten, schrijft directeur Do de Schepper in het meest recente jaarverslag. “De belangrijkste oorzaken voor de verliezen zijn gelegen in moeizaam lopende bouwprocessen en niet gehonoreerd meerwerk.”

Meerwerkclaims

Uit het verslag blijkt ook dat de bouwer voor enkele miljoenen euro’s aan meerwerkclaims heeft ingediend bij opdrachtgevers. Twijfelachtig is echter of die ooit nog gehonoreerd zullen worden.

Om het dalende bouwvolume het hoofd te bieden bracht Panagro het personeelsbestand in twee jaar terug van 184 naar 146. Voor dit jaar wordt een positief resultaat verwacht. Het bedrijf heeft voor 40 miljoen euro aan werk op de plank liggen.

“Onze orderportefeuille is nog altijd prima”, geeft Van Koppen aan. “Aan de situatie zoals beschreven in het jaarverslag, is weinig veranderd. We zijn nu hard op zoek naar liquide middelen, dat is alles.”

Panagro werd opgericht in 1937 en is vooral actief in de Randstad. Renovatie en groot onderhoud van woningen zijn de belangrijkste activiteiten van het bedrijf. Daarnaast houdt de aannemer zich bezig met nieuwbouw, utiliteitsbouw en vastgoedontwikkeling.

Reageer op dit artikel