nieuws

Verachtert levert Heavy Duty dieplepelbak voor Grensmaasproject

bouwbreed

Verachtert levert Heavy Duty dieplepelbak voor Grensmaasproject

Rivierbeveiliging, natuurontwikkeling en ontgrinding, dat zijn de drie hoofddoelstellingen van het project Grensmaas. De uitvoering gebeurt op elf locaties tussen Maastricht en Roosteren. Leverancier van uitrustingstukken Verachtert heeft al diverse producten mogen leveren voor dit project. Het laatst geleverd uitrustingsstuk is een uniek uitgevoerde Heavy Duty dieplepelbak. Die schept per cyclus maar liefst ruim 20 ton grind.

De speciaal voor dit project ontwikkelde dieplepelbak werd door het in Den Bosch gevestigde Verachtert volledig doorgesproken met Evert Hof, hoofduitvoeder van Project Regenboog. Het eindresulaat: de volledig aangeklede dieplepelbak is geheel uit Hardox gefabriceerd, heeft een breedte van 2800 mm, een inhoud van 8800 liter 1:1 en is uitgevoerd met het Starmet MA120E tandsysteem. De bak wordt gebruikt in combinatie met een speciaal op klantwens aangepaste CAT 385C graafmachine.

Slordige 80 miljoen ton grond

De rivierbeveiliging van het Grensmaasproject krijgt gestalte door stroomgeulverbredingen en oeververlagingen. De grond die daarbij vrijkomt wordt gebruikt om de grindputten weer aan te vullen. Tijdens het project wordt zo’n slordige 80 miljoen ton aan grond verplaatst.

Het project loopt tot en met 2023. In dat jaar moeten de volgende resultaten zijn bereikt:

• Vijf keer meer bescherming tegen nieuwe overstromingen.

• De ontwikkeling van duizend hectare nieuwe natuur.

• De winning van 53 miljoen ton grind.

Kombinatie regenboog

In het Consortium Grensmaas zijn grindbedrijven, aannemers en Natuurmonumenten verenigd. De aannemers zijn Van den Biggelaar Aannemingsbedrijf bv, Van Oord Nederland bv en Boskalis bv gezamelijk vormen zij de Kombinatie Regenboog.

Meer info: www.veraned.nl.

Reageer op dit artikel