nieuws

Uitstel gasopslag uit Bergermeer

bouwbreed

Er komt voorlopig geen ondergrondse gasopslag uit Bergermeer. De Raad van State heeft een plan daartoe geschorst. Dat maakt de hoogste bestuursrechter bekend. Het voornemen was om op het Bergermeerterrein een puttenlocatie aan te leggen. Daarnaast zou op bedrijventerrein Boekelermeer-Zuid 2 een gasbehandelings- en compressieinstallatie worden gebouwd met daartussen leidingen. Onder meer de Noord-Hollandse gemeente […]

Er komt voorlopig geen ondergrondse gasopslag uit Bergermeer. De Raad van State heeft een plan daartoe geschorst. Dat maakt de hoogste bestuursrechter bekend. Het voornemen was om op het Bergermeerterrein een puttenlocatie aan te leggen. Daarnaast zou op bedrijventerrein Boekelermeer-Zuid 2 een gasbehandelings- en compressieinstallatie worden gebouwd met daartussen leidingen.

Onder meer de Noord-Hollandse gemeente Bergen en Natuurmonumenten verzetten zich tegen de gasopslag, die een van de grootste in West-Europa moet worden. Andere gemeenten en de provincie gingen akkoord nadat het Rijk economische compensatieregelingen toezegde.

Het verzoek van energiebedrijf Taqa om alvast met voorbereidende werkzaamheden te beginnen, heeft de hoogste bestuursrechter naast zich neergelegd. De kans bestaat, aldus de Raad van State, dat de gevolgen anders niet zijn terug te draaien. Omdat de zaak onder de Crisis- en Herstelwet valt, wordt de zogenoemde bodemprocedure wel sneller behandeld dan anders.

Reageer op dit artikel