nieuws

Raad van State zet streep door vergunningen centrale RWE

bouwbreed

De Raad van State heeft de Nbw-vergunningen voor de kolengestookte elektriciteitscentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven vernietigd.

De uitspraak betekent niet automatisch dat de bouw moet worden stilgelegd. Minister Verhagen (landbouw) en de provincies Friesland en Groningen hebben daarover het laatste woord. Verhagen denkt dat de vergunningen er uiteindelijk wel zullen komen. De minister erkent wel dat het project enige vertraging oploopt. “De uitspraak van de Raad van State geeft aan hoe ingewikkeld vergunningverlening is bij dit soort grote projecten.”

“Een nieuwe vergunningaanvraag is een heilloze weg”, waarschuwt bezwaarmaker Greenpeace. “Er valt niets meer aan te repareren”, meent woordvoerder Rolf Schipper. Hij roept RWE op om onmiddellijk te stoppen met bouwen.

RWE/Essent is “zeer teleurgesteld” over de uitspraak. “Na een langdurig en intensief proces is er nog steeds geen definitieve zekerheid over de afronding van het voor Nederland belangrijkste energieproject.”

De Raad van State keurde zowel de vergunningen als het tracébesluit voor de verruiming van de vaargeul naar de Eemshaven af. RWE wil in dit nieuwe water een koelwaterinlaat en een laad- en losplaats aanleggen. De twee projecten zijn volgens het hoogste bestuursorgaan ten onrechte als twee losse projecten aangemerkt. De verantwoordelijke overheden hadden bovendien onderzoek moeten doen naar de gevolgen van de uitstoot van stikstof voor de omliggende Waddeneilanden.

Verdeeld

Politiek Den Haag reageert verdeeld op de uitspraak. Oppositiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA zijn tevreden. De regeringspartijen waarschuwen echter voor de economische impact van de beslissing. Kamerlid René Leegte (VVD) vindt het bezwaar maken tegen dergelijke projecten wat overdreven. “We moeten onszelf de vraag stellen: wanneer stoppen we met het procederen tegen het afgegeven vergunningen?” Volgens het CDA is het oordeel van de Raad van State een “gevoelige tik” op de vingers van de verantwoordelijke overheden. De partij ziet echter geen aanleiding voor een bouwstop.

De provincies Friesland en Groningen en Groningen Seaports wilden gisteren niet inhoudelijk op de uitspraak ingaan.

De bouw van de energiecentrale startte drie jaar geleden. Bij het 2,6 miljard euro kostende project zijn 1300 bouwvakkers betrokken. De oplevering staat gepland in 2013.

Reageer op dit artikel