nieuws

Michiel Groeneveld: geef lokale aannemer voorrang

bouwbreed

Lokale aannemers krijgen in Terneuzen geen voorrang bij gemeentelijke bouwprojecten. Burgemeester en wethouders wezen vorige week een VVD-voorstel hiertoe af. Fractievoorzitter Michiel Groeneveld wijst op oneerlijke concurrentie uit België die een dergelijke maatregel zou rechtvaardigen.

De partij kwam op het idee nadat een Zeeuwse bouwer bij Groeneveld had aangeklopt. Hij attendeerde hem er op dat aannemers uit de grensstreek, vooral België, Terneuzen afstruinen op zoek naar werk. De Aanbestedingskalender bewijst hen daarbij goede diensten. Die wijst uit dat de gemeente een à twee keer per jaar open aanbesteedt.

Dit soort concurrentie is inherent aan de grensstreek, weet Groene-veld. Ook elders in van Zeeuws Vlaanderen zoeken Belgische bouwers werk. De recessie is daaraan debet. Ook andere gemeenten moeten voorrang geven aan lokale bouwbedrijven, vindt Groeneveveld. “Het gaat om relatief grote marktpartijen die voor de capaciteit die ze nu niet kunnen gebruiken, opdrachten zoeken buiten hun landsgrenzen.” Het is niet in strijd met het aanbestedingsrecht, maar, zegt Groeneveld, de concurrentie is soms oneerlijk. Zo worden de Nederlandse veiligheidseisen vaak met voeten getreden, waardoor buitenlandse ondernemers een lagere prijs kunnen bedingen. “Dat hoorde ik van de aannemer die mij als eerste op de situatie attent maakte. Het is door nog twee andere partijen bevestigd.” Als bewijs toonden deze hem foto’s waarop Groeneveld “zag hoe bouwvakkers werkten op een hoog dak en niet aangelijnd waren.”

Dergelijke misstanden zijn vaak moeilijk te achterhalen, vindt Groeneveld. “Meestal wordt een administratieve controle uitge-voerd. Voor Nederlandse bedrijven is dat een oplossing, maar ondernemers van over de grens zijn veel moeilijker te controleren. Je zou kunnen concluderen dat als lokale aannemers voor-rang krijgen, ook de veiligheid op de bouw verbetert.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels