nieuws

Kortere heihamer maakt minder geluid

bouwbreed

Kortere heihamer maakt minder geluid

De afgelopen weekend door Van den Heuvel in Werkendam gedemonstreerde Junttan heihamer is aanmerkelijk geluidsarmer geworden. Dat biedt grotere gebruiksmogelijkheden in de stedelijke omgeving. Uit praktijktesten blijkt dat een tot 10 dB lager geluidsniveau haalbaar is. Ook werd de slag korter, waardoor langer heipalen zijn in te zetten.

De heihamer – bijnaam Shark – van de nieuwe SHK serie van de Finse producent Junttan kreeg een drietal aanpassingen om het geluidsniveau omlaag te brengen. Zo werd het basisframe herontwikkeld om trillingen te voorkomen, is nog beter gekeken naar de trillingoverdracht tussen de verschillende onderdelen en werd onder de zelf al geluidsarme adapter een afschermende heimuts aangebracht.

Tevens hogere productiviteit

Tegelijk met het lagere geluidsniveau is volgens Junttan een hogere productiviteit bereikt. Het bedrijf noemt een bandbreedte van 9 tot 18 procent. Door de slag te optimaliseren werd de hamer korter en kunnen iets langere heipalen worden gebruikt. Bovendien ligt de snelheid hoger, waardoor de slagenergie net iets beter op de heipaal wordt overgebracht. Daardoor kreeg de nieuwe SHK serie ten opzichte van voorganger HHK een grotere slagverhouding bij eenzelfde impact van snelheid en heiblokgewicht. Tevens heeft een heihamer met vergelijkbare afmetingen ten opzichte van de HHK serie nu een betere capaciteit voor stalen buizen, aldus de toelichting tijdens de demonstratie in Werkendam.

De SHK serie bestaat uit een tweetal modellen in meerdere gewichtsklassen: de 3 en 5 tons SHK 100 en de 5 en 7 tons SHK110.

Meer info: www.vdheuvelwerkendam.nl.

Reageer op dit artikel