nieuws

Kadaster ziet lichte opleving in aantal woningverkopen

bouwbreed

Het Kadaster turfde in juli dit jaar een stijging van de woningverkopen ten opzichte van juni. Maar vergeleken met juli vorig jaar lag het aantal transacties nog flink lager.

De door makelaars gesignaleerde aantrekkende activiteit op de woningmarkt komt ook naar voren uit de woningmarktcijfers van het kadaster over het aantal daadwerkelijk verkochte woningen. Dat lag in juli 9,3 procent hoger dan in juni. Ten opzichte van juli vorig jaar was sprake van een daling met 14,8 procent. De opleving van de vraag is dus betrekkelijk. Deze vertegenwoordigt een paar eerste stappen op de weg uit het dal waarin de markt terecht was gekomen.

Nadat in juni ruim 9500 woningen van eigenaar wisselden, nam het aantal bij het Kadaster geregistreerde woningen in juli bijna 10.500 verkochte woningen toe. In juli vorig jaar waren dat er nog een kleine 2000 meer. De appartementenaanbieders profiteren nog niet van het prille herstel. Het aantal verkochte appartementen daalde in juli nog iets (0,4 procent) verder. De verkoop van vrijstaande woningen nam met een groei van 17,4 procent het meest toe. Ook regionaal zijn de ontwikkelingen zeer verschillend. Zuid-Holland en Flevoland zagen de verkopen na juni dit jaar in juli verder dalen met respectievelijk 0,7 en 2,4 procent. Van de stijgers voert Overijssel de ranglijst aan met 27,8 procent meer verkopen.

De cijfers over de prijsontwikkeling in juli komen volgende week beschikbaar. Tot en met juni dit jaar was de trend dat de prijzen omlaag gingen.

Reageer op dit artikel