nieuws

Greenpeace spant kort geding aan om bouwstop Eemshaven

bouwbreed Premium

Greenpeace heeft gisterochtend de bouwplaats van de kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven geblokkeerd. De milieuorganisatie wil daarmee haar eis voor een bouwstop kracht bijzetten.

Greenpeace en Natuur & Milieu stappen naar de rechter om de provincie Groningen te dwingen de bouw van de centrale te stoppen. De provincie is niet ingegaan op een ultimatum van beide milieuorganisaties dat maandag afliep.

Ruim 20 actievoerders blokkeren de vier toegangspoorten tot de enorme bouwplaats, op het randje van de Waddenzee. Bij de hoofdingang is een zeecontainer geplaatst.

“Na vijf dagen van illegale bouwactiviteiten is de maat vol”, zegt Rolf Schipper, campagneleider bij Greenpeace. “We vragen de rechter om in te grijpen en sluiten tot dat moment zelf de poorten.”

Volgens RWE/Essent is de blokkade “niet de juiste manier van Greenpeace om zich te profileren”. Het bedrijf stelt dat de veiligheid in het geding is. “Er kan geen mens in of uit, dus ook geen hulpdiensten”, aldus een woordvoerder. Greenpeace spreekt dit tegen. “De blokkade is zo ingericht dat niemand het terrein op kan, maar er wel af. In geval van calamiteiten op het terrein hebben we met de politie afgesproken dat we een toegangspoort vrijmaken om hulpdiensten door te laten”, aldus een woordvoerder.

Vorige week vernietigde de Raad van State de natuurvergunningen voor de centrale. Hierdoor is de bouw formeel illegaal. De provincie rekent er echter op dat een nieuwe vergunning de eindstreep wel zal halen en is daarom niet van plan om het 2,6 miljard euro kostende een bouwstop op te leggen.

De Groningse gedeputeerde Wiebe van der Ploeg meldde eerder dat hij niet onder de indruk is van een gang naar de rechter. De provincie kan de bouw alsnog legaliseren door een gedoogvergunning af te geven, zei hij vrijdag. “Omdat we denken dat een nieuwe vergunning wel zal slagen en ook gelet op de grote belangen die spelen.”

Reageer op dit artikel