nieuws

FNV Bouw schiet handreiking Kamp voor pensioenen af

bouwbreed

FNV Bouw, FNV Bondgenoten en ambtenarenbond Abvakabo zijn niet onder de indruk van de handreiking die minister Kamp heeft gedaan in de pensioendiscussie.

Kamp lanceerde afgelopen weekeinde het idee om werknemers met een laag inkomen op hun 62ste, 63ste en 64ste extra geld toe te spelen. Dat geld kunnen ze dan sparen om er toch op hun 65ste uit te stappen met een redelijke uitkering. Volgens de eerste plannen gaan zij er nog 6 procent op achteruit.

De drie bonden denken dat Kamp met zijn plan het verschil niet overbrugt. FNV Bouw mist bovendien een regeling voor zware beroepen. Voor de bouwbond is dat laatste een cruciaal punt bij de beoordeling van het pensioenakkoord.

“Nu gaat de bouwvakker tussen zijn 60ste en 61ste met vroegpensioen, Hij heeft er dan meer dan veertig jaar in een zwaar beroep op zitten. In het voorstel van de minister moet hij eerst een paar jaar langer doorwerken om vanaf 65 een vergelijkbare AOW te ontvangen. “Dat gaat FNV Bouw niet over de streep trekken”, reageert FNV Bouw-voorzitter John Kerstens.

Minimaal

FNV Bondgenoten, de felste criticaster van het begin dit jaar gesloten pensioenakkoord, noemt de stap van Kamp minimaal. “De minister lijkt een beweging te willen maken van rijk naar arm om de lage inkomens tegemoet te komen op de AOW, maar dit is minimaal. Daarom zeggen we dit is een moonwalk: hij beweegt wel, maar hij blijft op zijn plaats.”

De negentien FNV-bonden nemen op 12 september een definitief besluit over het pensioenakkoord.

Reageer op dit artikel