nieuws

Elk gezin krijgt in 2030 stroom uit windenergie

bouwbreed

Windenergie is in 2030 de voornaamste bron van stroom voor Europese gezinnen. Dat meldt de Europese Vereniging voor Windenergie (EWEA) in het rapport ‘Pure power, Wind energy targets for 2020 and 2030’.

Voorwaarde om dit te bereiken is dat er fiks wordt geïnvesteerd. “Met 194 miljard euro aan investeringen in dit decennium zal de productie van windenergie tegen 2020 verdrievoudigen”, zegt Justin Wilkes, beleidsdirecteur van EWEA. “Het succes is vooral te danken aan een sterk Europees beleidskader en zal ook na 2020 cruciaal blijken.”

Volgens het rapport zal de productie van windenergie stijgen van 182 tot 581 terawattuur (TWh), oftewel van 5,5 tot 15,7 procent van de totale Europese vraag in 2020. Daarmee kunnen alle gezinnen in Frankrijk, Duitsland, Polen, Spanje en Groot-Brittannië van elektriciteit worden voorzien.

Daarna zal de productie stijgen tot 1,154 TWh in 2030. In dat geval kan worden voldaan aan 28 procent van de totale vraag naar stroom in Europa. Dat is voldoende om de 241 miljoen gezinnen die de Europese Unie dan waarschijnlijk zal tellen, van stroom te voorzien. Op dit moment gaat het nog om 50 miljoen gezinnen.

Uit de gegevens van EWEA blijkt dat de Nederlandse stroomproductie uit windenergie in de jaren tot 2020 met 20 procent zal stijgen. Ons land staat daarmee op de vijfde plaats in de top tien van de landen die de meeste windenergie gaan produceren.

Reageer op dit artikel