nieuws

Bezuinigingenraken Haskoning

bouwbreed

Royal Haskoning heeft in de eerste zes maanden van dit jaar voor 161 miljoen euro aan opdrachten binnengehaald, goed voor zes maanden werk. Medio 2010 had het ingenieursbureau nog een werkvoorraad van bijna acht maanden.

De binnenlandse vastgoedmarkt blijft een zorgenkind en ook de Europese markt in het algemeen is een moeilijke. Internationaal zorgen sterkere buitenlandse markten voor perspectief. De groeicijfers zijn hoger in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië, schetst Frank Heemskerk, lid van de Raad van Bestuur. Ook in Brazilië ziet hij veel perspectief.

Met de focus op havenprojecten schiet het concern raak. Ook energie biedt groeikansen. Opdrachten ten behoeve van gebouwen, ruimtelijke ordening, mobiliteit en water komen minder op de markt. De bedrijfsonderdelen die het sterk moeten hebben van overheidsinvesteringen lopen tegen de gevolgen van bezuinigingen aan.

De projectresultaten stemmen het concern al met al positief. De omzet kwam uit op 152 miljoen euro, 15 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De toegevoegde waarde was met 133 miljoen euro in lijn met het eerste halfjaar van 2010. De nettowinst bedroeg 2,1 miljoen euro tegenover 4 miljoen euro in de eerste helft van 2010. De relatieve winstpiek van vorig jaar is daarmee teruggezakt richting het niveau van 2009. De nettowinst was in dat jaar 4,7 miljoen euro en schoot in 2010 omhoog naar 7,6 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Erik Oostwegel kondigde het dit voorjaar al aan: 2011 wordt een lastig jaar. De huidige macro-economische ontwikkelingen en de instabiliteit in het Midden-Oosten maken het perspectief er niet beter op. Haskoning rekent erop dat de resultaten ook in de tweede helft van dit jaar onder druk staan.

Uitdagingen

Haskoning denkt met zijn nieuwe organisatiestructuur goed in te spelen op de huidige en toekomstige uitdagingen. Het aantal divisies is per 1 juli teruggebracht van elf naar vijf. Deze concentratie van taken in een kleiner aantal eenheden biedt meer mogelijkheden om klanten een antwoord te geven op complexe vragen.

De uitdagende markt wordt gepareerd met een traject dat is gestart om verdere efficiency en kostenreducties te realiseren.

Reageer op dit artikel