nieuws

Zandcement arbotechnisch slechter dan gietdekvloer

bouwbreed

Leggers van zandcementvloeren overschrijden niet alleen de tijdnorm voor werken op de knieën en voorovergebogen staan, maar zijn ook in bijna alle andere opzichten slechter af dan hun collega’s die gietvloeren leggen. Wat betreft de arbeidsomstandigheden legt de zandcementvloer het ruimschoots af.

Dat blijkt uit het rapport ‘Arbeidsbelasting en gezondheidsklachten bij vloerenleggers van zandcementdekvloeren en gietdekvloeren’ van het Coronel Instituut van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) hoog in het vaandel hebben staan, kunnen op basis van dit rapport overwegend eigenlijk geen zandcementdekvloeren meer laten leggen. Uit het overzicht van belangrijkste resultaten blijkt dat de gietdekvloer alleen op de fysieke factor ‘tijdsduur staan’ beter scoort dan de zandcementdekvloer. Op alle andere punten legt de zandcementvloer het af.

Volautomatisch

Het Coronel Instituut heeft slechts onderzoek gedaan naar moderne zandcementdekvloeren, waarbij de mortel volautomatisch wordt geopperd door een mobiele installatie of een menginstallatie met silo’s op de bouwplaats. Vloeren waarbij de mortel handmatig of semiautomatisch wordt geopperd zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Het ligt voor de hand dat de arbeidsbelasting en gezondheidsklachten bij volautomatisch opperen geringer zijn dan bij handmatig of semiautomatisch opperen. Dan zijn de arbeidsomstandigheden van veel zandcementvloerenleggers in werkelijkheid slechter dan volgens het onderzoek.

Directeur Anton van Kruistum van het Bedrijfschap Afbouw, de opdrachtgever van het onderzoek, schrijft in een brief van 19 juli aan al zijn relaties: “Het leggen van zandcementdekvloeren is op het moment belastender dan het leggen van een vloeivloer. Het gaat daarbij om twee knelpunten, de tijd die iemand op zijn knieën doorbrengt en de tijd dat de rug voor meer dan 40 graden is gebogen”. Volgens het rapport echter is het leggen van een zandcementvloer niet alleen op de twee overschrijdingen, maar op meer factoren belastender en hebben de leggers op alle punten meer gezondheidsklachten.

Overschrijding

De overschrijdingen van de tijdnormen door zandcementvloerenleggers zijn niet vastgesteld voor individuen, maar voor teams van drie man. Het rouleren van taken lijkt dus geen oplossing voor de twee knelpunten, staat in het rapport geschreven.

Bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek aan de leden van de NOA (Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven) is een commissie ingesteld teneinde technische verbeteringen te bereiken. Maar om de arbeidsomstandigheden van de leggers van zandcementdekvloeren gelijkwaardig te maken aan die van leggers van gietdekvloeren is meer nodig. Over de haalbaarheid daarvan geeft het rapport geen uitsluitsel.

Reageer op dit artikel