nieuws

Verzet tegen windmolenpark Drenthe

bouwbreed Premium

Verzet tegen windmolenpark Drenthe

Het geplande windpark De Drentse Monden in de gemeente Borger-Odoorn is te groot. De provincie ziet meer in meerdere kleinere parken.

Volgens Gedeputeerde Staten (GS) bevordert de komst van de zeventig molens de krimp in het gebied. Want, zo is de gedachte, wie wil er nou wonen in de buurt van zo’n park?

Het merendeel van de partijen is dan ook tegen. GS krijgen steun van gedeputeerde Tanja Klip (VVD). Zij is voor de komst van windmolens, maar ziet meer in zonnepanelen en aardwarmte. Mochten er toch windmolens komen, dan liever verspreid over twee parken van 200 tot 250 megawatt.

Het park dat minister Verhagen (economische zaken) voor ogen heeft, bestaat uit zo’n 70 windmolens tot 150 meter hoog die samen tussen de 300 en 450 megawatt elektriciteit produceren. De gemeente Borger-Odoorn verzet zich al maanden tegen de komst van het park. Het college vindt dat het buitenspel wordt gezet bij de besluitvorming en heeft een boze brief naar de minister gestuurd. Bewoners hebben zich verenigd in Platform Storm. Dat vindt dat er onvoldoende draagvlak is voor zo veel grote windmolens. Ook het Nederlands Instituut voor Radioastronomie (Astron) vreest de nadelige gevolgen. Astron bouwt dichtbij de beoogde locatie ‘s werelds grootste radiotelescoop. Volgens Astron geven de windmolens een elektromagnetisch signaal af dat de ontvangst van signalen uit de ruimte kan verstoren.

Het kabinet laat momenteel onderzoek doen naar de effecten van zo’n park. Dit onderzoek richt zich op de effecten op de leefomgeving, gezondheid en natuur.

Reageer op dit artikel