nieuws

Vakbond: kraanmachinisten verstaan wel degelijk hun vak

bouwbreed

Kraanmachinisten zijn allesbehalve incapabel. Dat zegt vakvereniging Het Zwarte Corps (HZC) naar aanleiding van het Arbeidsinspectie-onderzoek naar de certificering in de verticaaltransportbranche.

< vervolg van voorpagina

De bond voor machinisten sluit zich daarmee aan bij het standpunt van de stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport (TCVT).

“Het gesignaleerde probleem geldt voor de examinering. Daar schort het een en ander aan. Niet per definitie aan de machinist”, laat HZC-voorzitter René van der Steen weten.

De Arbeidsinspectie zei gisteren niet uit te kunnen sluiten dat op de hijskranen “knoeiers” actief zijn. Dit als gevolg van falend toezicht bij de examens door de examen- en certificatieinstellingen.

Net als TCVT-secretaris Paul Uilenbroek bestrijdt Van der Steen die lezing. Hij is van mening dat ondanks de problemen bij de examens het overgrote deel van de kraanmachinisten zijn vak verstaat.

De vakbondsman toont zich niettemin tevreden met het onderzoek de Arbeidsinspectie. “Omdat op basis hiervan niet alleen meer aandacht komt voor de veiligheid van machinisten, maar ook voor de werknemers onder de kraan. Juist daar zetten wij ons nu en in de toekomst voor in.”

Jaarlijks vallen meerderde doden bij ongevallen met hijs- en hefkranen. Het aantal ongevallen stond evenwel niet aan de basis van het onderzoek van de Arbeidsinspectie.

“De branche heeft zelf om het onderzoek gevraagd”, bekent Uilenbroek. “Wij hadden al langer de indruk dat het toezicht op de examens mogelijk niet optimaal was. De uitkomsten van het onderzoek bevestigen onze vermoedens.”

Reageer op dit artikel