nieuws

Uniforme aanpak inzet werklozen bij projecten Rijk

bouwbreed

Een uniform uitvoeringskader moet voorkomen dat de ministeries de inzet van werklozen verschillend aanpakken. Vanaf vandaag is ‘social return’ een verplichte contracteis bij alle rijksopdrachten boven de 250.000 euro. Het streefpercentage voor verplichte inzet van werklozen blijft 5 procent van de opdracht. Het is nog de vraag in hoeverre de ministeries de eis zullen toepassen. […]

Een uniform uitvoeringskader moet voorkomen dat de ministeries de inzet van werklozen verschillend aanpakken. Vanaf vandaag is ‘social return’ een verplichte contracteis bij alle rijksopdrachten boven de 250.000 euro.

Het streefpercentage voor verplichte inzet van werklozen blijft 5 procent van de opdracht. Het is nog de vraag in hoeverre de ministeries de eis zullen toepassen.

Binnen de bouw leeft veel bezwaar tegen het harde percentage van 5 procent en in de Tweede Kamer is inmiddels een motie aangenomen om geen hoge boetes op te leggen als dat percentage niet haalbaar blijkt.

Minister Donner zet de verplichte inzet van werklozen echter onverkort door voor alle ministeries, inclusief Rijkswaterstaat en de Rijksgebouwendienst. Toch zijn er genoeg ontsnappingsformules om niet bij elk contract te hoeven voldoen de eis van 5 procent. Zo gaat het alleen om ‘passende’ aanbestedingen en geldt een minimale opdrachttermijn van minimaal een half jaar.

Rijkswaterstaat heeft toegezegd komende twee jaar twee pilots te kiezen en deze twee jaar later te evalueren.

> pagina 14: inzet werklozen contract­eis Rijk

Reageer op dit artikel