nieuws

Twentse aanpak bouwers werkt

bouwbreed

Samen onderhoud van vastgoed vorm geven. Het doel: meer resultaat bij lagere kosten en ook nog eens een beter rendement voor de aannemer. Dat werkt, blijkt uit ‘de Twentse aanpak’.

De op bouwinnovatie gespitste regionale Stichting Pioneering brengt hiervan enthousiast verslag uit. De Twentse aanpak slaat op Resultaatgericht Vastgoedonderhoud (RGVO) in een pilot waaraan een reeks bedrijven en opdrachtgevers meedeed.

Het uitgangspunt bij RVGO is een intensieve samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers, die voor beide partijen profijtelijk moet zijn. De ervaringen zijn veelbelovend, vinden deelnemers aan beide kanten.

Inspelen

De Stichting Pioneering ziet er een uitdaging in om de positie te versterken van het Twentse bouwbedrijfsleven. Dat is is een belangrijke economische pijler van de regio. Om dit te blijven, is inspelen op nieuwe markten geboden. Die voor onderhoud en renovatie lonkt.

Op de eerste plaats is RVGO bedacht voor de bestaande voorraad. Daar moeten hinderlijke fouten uit het verleden worden weggepoetst. Goedkope oplossingen van bouwers, die de eigenaar later duur komen te staan, zijn schering en inslag. Traditioneel is het onderhoudsperspectief in de nieuwbouw nu eenmaal een ondergeschoven kindje. Bij nieuwbouw zou RVGO al een integraal onderdeel van het bouwplan moeten zijn.

Bestek

Het belangrijkste verschil in werkwijze is dat niet langer blinde uitvoering van een bestek voorop staat maar, in plaats daarvan, het resultaat op de langere termijn. Dit moet zorgen voor betere keuzes en daarmee een efficiëntere aanwending van gelden door opdrachtgevers. Samen met de uitvoerende partij komen die tot betere oplossingen. Zo voorkomen ze faalkosten en – uiteindelijk – een verloederend bezit.

Voor de aannemers betekent het dat ze verantwoordelijkheid krijgen voor het ontwerp en de uitwerking daarvan. Een pittige taak. Teo van ’t Verlaat van Vastbouw Oost toont zich optimistisch. Opdrachtgevers, weet hij, weten waar ze aan toe zijn en voor ons brengt het continuïteit.

Reageer op dit artikel