nieuws

Trap in delen naar hoogte

bouwbreed Premium

Trap in delen naar hoogte

Verwol Projectafbouw construeerde voor het internationale hoofdkantoor van Arcadis een trap op de Amsterdamse Zuidas. Een ingewikkelde operatie, omdat de verdiepingen die de trap verbindt, al in gebruik waren.

Van de uit baksteen opgetrokken toren Symphony zijn al diverse verdiepingen verhuurd als Verwol een van de drie liften in gebruik neemt voor het vervoer van bouwmaterialen. Niet alleen moet het zenuwcentrum van wereldspeler Arcadis een compleet nieuwe inrichting krijgen, voor het personenverkeer tussen beide verdiepingen wil de directie een interne verbinding creëren. Dus geen gedoe met pasjes via een centraal trappenhuis.

Projectleider Ron van den Born loopt ontspannen tussen de wanden van bamboefineer en akoestische panelen en glas, maar dat was vorig jaar juli wel anders. “Om de trap te kunnen maken, moet je een gat in de vloer zagen. Daarbij wordt voor de koeling en tegengaan van stof behoorlijk wat water gebruikt. Maar op de verdiepingen eronder zaten al mensen te werken. Daarom hadden we op de onderste verdieping een soort zwembad van folie gemaakt.”

Draagkracht

Om de draagkracht van de betonnen vloer te herstellen, is het noodzakelijk die met vier stalen balken tot in de dragende gevel te ondersteunen. De langste balken zijn 7,5 meter. Van den Born: “Maar die pasten niet in de lift, dus zijn ze in vier delen aangeleverd en boven aan elkaar gelast.” De trap zelf, staal met hout omklede treden, is in drie delen op zijn eindbestemming gekomen. Ook de lange roestvaststalen leuningen zijn boven tot één geheel gesmeed. Voor het oog zijn de lassen op geen enkele wijze nog te traceren. Van den Born loopt het nog even na.

Bovenaan de trap denkt hij terug aan de samenwerking, louter per e-mail, met het Amerikaanse architectenbureau RTKL, onderdeel van Arcadis. Overigens wel met het Nederlandse PRC, nu ook onder de paraplu van het ingenieursbureau, als projectbegeleider en intermediair. “Tot en met de schroefjes was alles uitgetekend. Zo streng zijn we dat hier niet gewend.”

De architect leefde zich uit in de details. Van ingelegde aluminium strips in de met bamboe beklede deuren en verlaagde gipsplafonds tot de dikke aluminium namen van wereldsteden en klokken daarboven. “Alleen al voor de klokkenwand was zó’n bestek gemaakt”, geeft hij met duim en wijsvinger ongeveer een centimeter dikte aan.

Over de aluminium strips in de deuren is Van den Born overigens in de slag gegaan met de architect. “Ze wilde de strips helemaal vlak leggen met het oppervlak van het hout. Daar was ik het niet mee eens. Je zit altijd met kleine oneffenheden in het materiaal en dan zie je dat. Ik wilde het ongeveer een millimeter laten uitsteken, dan vallen kleine oneffenheden niet op. Daar waren ze het mee eens.”

Voor Verwol is de complete afbouw van het internationale hoofdkwartier van Arcadis een prestigeproject. “Omdat dit gebouw al deels in gebruik was, konden we meestal alleen voor of na kantoortijden werken. Dit kun je niet doen zonder flexibel inzetbare mensen. Gelukkig werken we vaak met monteurs, en dan weet je wel wie je voor zo’n project moet vragen.”

Sinds kort ook hoofdaannemer

Het bijna veertigjarige Verwol Projectafbouw (twee vestigingen, 150 personeelsleden) neemt sinds kort de rol op zich als hoofdaannemer van bouwwerken. Negen leegstaande kantoorgebouwen, voornamelijk in de regio Amsterdam, worden omgebouwd tot hotel. Eén project, in Hoofddorp, is opgeleverd, een tweede, op Orly Plaza bij het Amsterdamse Sloterdijk, is net begonnen. “Het doorreishotel in Hoofddorp, met 112 kamers, was op de laatste dag voor oplevering al bijna helemaal volgeboekt,” zegt Thomas Groot, inkoop- en marketingmanager.

Een sloopbedrijf doet het voorbereidende werk. Na het strippen laat Verwol het betonnen casco geschikt maken voor het inbouwen van de hotelkamers. Een boorbedrijf maakt in het beton de doorvoeren voor de vele leidingen. Hoofdmoot van het werk van Verwol vormen de systeemplafonds, de wanden en de bouwkundige voorzieningen.

Behalve aannemer van afbouwwerken is Verwol ook producent. In een fabriek bij de hoofdvestiging in het Noord-Hollandse Opmeer vervaardigt het bedrijf onder meer glazen wanden.

Reageer op dit artikel