nieuws

Roterende pv-panelen naar 30 meter hoog dak

bouwbreed Premium

Op het dak van het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam dat momenteel in aanbouw is, installeren medewerkers van Oskomera deze week vier Suntrackers. De 7 meter hoge ‘zonvolgsystemen’ komen op maar liefst 30 meter hoogte.

De vier zogeheten Suntrackers die op de negende verdieping van het nieuwe pand in Rotterdam Alexander komen, zijn alleen bedoeld voor de opwekking van stroom. Elke Suntracker heeft een vermogen van 5060 watt piek. Ter vergelijking: één tracker is goed om twee huishoudens een heel jaar lang van stroom te voorzien.

Een Suntracker bestaat uit fotovoltaïsche zonnecellen die op een paal worden geplaatst en door een roterende kop met de zon meedraaien. De vier Suntrackers staan in Rotterdam op één rij. De paal waarop het frame met 23 fotovoltaïsche panelen wordt gemonteerd, is 4 meter hoog. De 23 zonnepanelen hebben bij elkaar een oppervlak van circa 7 bij 5 meter.

Martien Trouborst, projectmanager bij Oskomera, noemt met name de hoogte waarop de Suntrackers worden geplaatst een unieke aangelegenheid. “Dit systeem wordt als zodanig in Nederland regelmatig toegepast, maar doorgaans staan ze op de begane grond. Installatie op 30 meter hoogte heeft naar mijn weten niet eerder plaats gevonden.”

Gewicht

De masten waarop de frames worden geïnstalleerd waren reeds gemonteerd. Het gaat om vier stalen buizen met een doorsnede van 35 centimeter. Elke mast zit op het dak verankerd in een 1 meter hoge, ronde betonnen voet met een doorsnede van 3 meter. Trouborst: “Zo’n betonnen voet weegt ongeveer 14.400 kilo. Dat is een behoorlijk extra gewicht en dat heeft gevolgen voor de vloerlasten. Constructief is hierop geanticipeerd in de vorm van versterkingen in de vloer en hoofddraagconstructie.”

Woensdag middag werden met een 120 tons mobiele kraan de onderdelen van de trackers op de mast gemonteerd.

In het nieuwe Rotterdamse onderkomen van Eneco, een ontwikkeling van OVG, komen vanaf volgend jaar alle medewerkers van de energieleverancier te werken. Het kantoorpand is een ontwerp van architectenbureau Dam & Partners. Heimerink Bouw/TBI groep draagt zorg voor de uitvoering.

Reageer op dit artikel