nieuws

Robot doet wat de metselaar niet kan

bouwbreed

Een metselaar kan op het oog en met de hand afwijkingen corrigeren, maar de robot R-O-B kan bakstenen stapelen en verlijmen met vooraf vastgestelde nauwkeurige afwijkingen.

Dat bleek bij de presentatie van de stenenlegger in het Made Center in Tilburg. Meulendijks Metselwerken uit Asten en adviesbureau Vekemans uit Tilburg haalden de robot van baksteenfabrikant Keller uit Zwitserland naar Nederland. “Het gaat ons niet om het vervangen van de mensenhand, maar om uitbreiding van de architectonische mogelijkheden”, lichtte Harrie Vekemans toe. R-O-B is een robot volgens de stand der techniek. Hij verblijft in een container, verplaatst zich over de weg of het water en kan overal worden ingezet.

R-O-B verlijmt bakstenen met zo’n 1 tot 2 millimeter epoxylijm. Na zes uur kan de wand worden verplaatst. De robot legt de stenen met open tussenvoegen in een halfsteensverband. Elke steen krijgt in het horizontale vlak een kleine verdraaiing mee. Het resultaat is een wand met een volstrekt eigen textuur. Dat gebeurt met een nauwkeurigheid waar een metselaar nooit aan zal kunnen tippen – hoe zou hij dat moeten doen? R-O-B voert de voorgeschreven afwijkingen nauwkeurig uit. Een metselaar zou er van in de war raken.

Maatafwijkingen

De robot kalibreert zichzelf voor het leggen van de volgende laag van het halfsteens element. Hij houdt rekening met maatafwijkingen, plaatst bakstenen waar nodig achterstevoren. Hij was slechts twee dagen in het Made Center in Tilburg, maar drie gelijmde elementen zijn daar nog steeds te bezichtigen. R-O-B Creator, de software waarmee de elementen kunnen worden ontworpen, is gratis te downloaden. Maar voor de vertaalslag naar de robot en de productie van de elementen is hulp van Keller nodig.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels