nieuws

projectPiramidevormig paviljoen met modulebouw

bouwbreed Premium

Modulair bouwer Jarino Groep begint na de zomervakantie met de bouw van een opvallend paviljoen voor tijdelijk gebruik op het Groningse Ciboga-terrein. Door een bijzondere stapeling van standaard modules lijkt het gebouw te zweven.

Het Ciboga-terrein ligt op steenworp afstand van de Groningse binnenstad. De komende jaren moet dit gebied zich ontpoppen tot een vriendelijke, groene, autoluwe woonomgeving met winkels, theaters en terrassen. Het paviljoen dat Jarino Groep er gaat bouwen, komt op het zogeheten Open Lab Ebbinge, een tijdelijk dorp dat volledig modulair wordt opgetrokken. Dit terrein, ter grootte van 1 hectare, bestaat uit tien kavels van 500 vierkante meter.

Het paviljoen voorziet in 522 vierkante meter, de begane grond beslaat ruim 350 vierkante meter en is bestemd voor kinderopvang. Op de eerste etage bevindt zich kantoorruimte, op de tweede zijn drie woonstudio’s (à 27 vierkante meter) gesitueerd. Nog een verdieping hoger komt een uitkijkpost die aan weerszijden 3 meter uitkraagt en uitzicht biedt over het hele terrein.

Volgens commercieel directeur Diederik Kwant van de Jarino Groep wijkt deze nieuwbouw duidelijk af van de traditionele unitbouw. “Hier is ervoor gekozen de modules verre van rechttoe-rechtaan te plaatsen. Door die andere stapeling in combinatie met toepassing van andere materialen realiseren we hier modulebouw met een hoogwaardige kwaliteit.”

Zo worden de gipsplaten aan de binnenkant afgewerkt met een speciale scanlaag, een 12,5 millimeter dikke afwerklaag, waardoor de binnenwanden straks super strak ogen. De buitengevel is divers en bestaat uit vlakke platen, golfplaten en zogeheten lace-fence, ‘geborduurd’ gaashekwerk in bloemmotief, afkomstig uit India. “Hiermee voegen we een element toe en krijgt het gebouw een eigen uitstraling. We laten zien dat we in staat zijn kwalitatief goede semi-permanente gebouwen te realiseren, die in uitstraling de permanente bouw benadert.” Kwant spreekt dan ook liever van “verplaatsbaar vastgoed”, permanente bouw met een flexibel karakter.

Plattegrond

De tijdelijke nieuwbouw bestaat uit dertig standaard units van 6 bij 3 meter. Het ontwerp van het Rotterdamse bureau Wide Label kenmerkt zich door een H-vormige plattegrond.

“Door de gekozen stapeling kragen units uit, waardoor gebouwdelen lijken te zweven en een piramidevormig gebouw ontstaat.” Constructief vereist dat nogal wat voorzorgsmaatregelen. Zo moeten sommige units worden geschoord met stalen profielen. Het betreft de uitkragende delen en de op de kop en zijkanten van de plattegrond gelegen units. Ook de kolommen (90 x 90 millimeter) zijn wat zwaarder uitgevoerd. “Het is net even anders denken en dimensioneren.”

Het positioneren van het gebouw op de locatie was “een heel gepuzzel. Je hebt namelijk te maken met een andere gronddruk. We moesten het gebouw uitmeten op het raster van reeds aangebrachte Stelcon-platen. We hebben de lay-out van het paviljoen zodanig moeten inpassen dat alle steunpunten in het midden van de platen uitkwamen.”

Isolatie

Volgens Kwant is het de combinatie van aspecten die deze modulaire nieuwbouw tot een bijzonder project maken. Zo wordt de klimaatbeheersing aangesloten op warmte-koudeopslag.

Een van de belangrijke aandachtspunten was de ventilatie. “Bij de kinderopvang moeten we voldoen aan een hogere ventilatiegraad. Daaraan komen we tegemoet door onder andere extra roosters in de grote ramen (2500 bij 2500 millimeter) aan te brengen. Daarbij halen we hier uiteindelijk een isolatiewaarde (Rc-waarde) van 3,5, dat is vrij hoog voor modulebouw.”

De Jarino Groep begint in oktober met de productie van de units. De ingebruikname staat in diezelfde maand gepland.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Beak Vastgoed

Gebruiker: SKSG Kinderopvang

Aannemer: Jarino Groep Assen

Ontwerp: Wide Label Rotterdam

Start bouw: oktober 2011

Reageer op dit artikel