nieuws

Overslagbestendige Afsluitdijk oud idee

bouwbreed

Overslagbestendige Afsluitdijk oud idee

De toekomstige Afsluitdijk mag overlopen. De hoeveelheid water die de rug van de kering moet kunnen verwerken, is wereldwijd nog nergens vertoond, weet Wim Kanning, waterbouwkundige aan de TU Delft. Toch is het idee al zeker vijftig jaar oud.

Ed Nijpels, die het Rijk adviseerde over de noodzakelijke verbouwing van de Afsluitdijk, noemde het inpakken van het binnentalud met asfalt innovatief. Daarbij wees hij vooral op de schaalgrootte. Terecht. Wie de geschiedenisboeken bestudeert, ontdekt namelijk dat ingenieur T. Edelman in 1954 al schreef over ‘doorbraakvrije dijken’. “Maakt men die, dan is de veiligheid tegen doorbraak niet langer een functie van de dijkhoogte”, tekende hij op. Toen al wees hij op asfalt als oplossing. “Doch wij bezitten geen ervaring hoe een dergelijke bekleding zich in de loop der jaren houdt.”

Lees morgen het hele verhaal in Cobouw

Bekijk hier het document van ingenieur Edelmanuit 1954 met berekeningen en formules

Reageer op dit artikel