nieuws

Oosten minst negatief over toekomst

bouwbreed

Bouwbedrijven uit Oost-Nederland zijn positiever over de omvang van hun orderportefeuilles dan bouwers uit de rest van Nederland. Bedrijven uit het noorden zijn het somberst. Dat blijkt uit de economic outlook van Deloitte. Van de Noord-Nederlandse bedrijven (Friesland, Groningen en Drenthe) vindt per saldo 44 procent dat zijn orderpositie – rekening houdend met de tijd […]

Bouwbedrijven uit Oost-Nederland zijn positiever over de omvang van hun orderportefeuilles dan bouwers uit de rest van Nederland. Bedrijven uit het noorden zijn het somberst.

Dat blijkt uit de economic outlook van Deloitte. Van de Noord-Nederlandse bedrijven (Friesland, Groningen en Drenthe) vindt per saldo 44 procent dat zijn orderpositie – rekening houdend met de tijd van het jaar – (te) klein is. Het percentage is de som van het aantal bouwers dat vindt dat zijn orderpositie (te) klein is minus het percentage bedrijven dat vindt dat zijn orderportefeuille (meer dan) voldoende groot is. West-Nederland is na het noorden het somberst en volgt met 34 procent, Zuid-Holland met 33 procent. In Oost-Nederland (Gelderland, Overijssel, Flevoland)vindt per saldo 23 procent van de bouwondernemers de ordervoorraad (te) gering.

Ondanks de ontevredenheid met de werkvoorraad, verwachten alle regio’s, behalve het noorden, de komende drie maanden meer projecten te draaien. Het optimisme daarover is de laatste maanden fors gestegen. Verwachtte in juni nog per saldo 5 procent van de bedrijven meer te produceren, voor augustus verwacht 35 procent een toename van de productie.

Omzetdaling

Dat vertaalt zich echter nog niet in extra omzet. Integendeel, alle regio’s verwachten een omzetdaling. In Oost-Nederland zijn net iets meer bouwers die verwachten dat de omzet gaat dalen, dan dat er bouwers zijn die een omzetstijging verwachten. Ook is het aantal optimisten over de werkgelegenheid daar nipt in de meerderheid.

In het noorden winnen de pessimisten het van de optimisten als het gaat om omzet en toekomstverwachtingen, aldus Deloitte. De grootste belemmering voor de bedrijven is de beperkte vraag.

Per saldo 11 procent van de ondernemers verwacht een omzetdaling. Ook het aantal banen zal verminderen.

Reageer op dit artikel