nieuws

Noodkrediet vaakst naar bouwers

bouwbreed Premium

Vijfhonderd kleine bouwbedrijven hebben in het eerste halfjaar van 2011 een noodkrediet of bijstand aangevraagd bij hun gemeente.

Dat meldt het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK), dat de aanvragen voor gemeenten beoordeelt. Van alle sectoren hangt de bouw het meest aan het infuus van de gemeenten. Wel lijkt de situatie zich het laatste half jaar te stabiliseren. “Vergeleken met 2010 is het niet verder verslechterd, maar ook niet verbeterd”, zegt IMK-directeur Han Dieperink. “Gedurende 2010 was er wel sprake van een stijging gedurende het jaar.”

Zo’n 85 procent van de aanvragen voor noodsteun door bouwondernemingen komt van specialistische bouwers. Vooral bedrijven in de utiliteitsbouw staat het water volgens Dieperink aan de lippen.

Andere sectoren zijn volgens hem het laatste halfjaar alweer sterk aan het herstellen; ze vragen veel minder bijstand of overbruggingskrediet aan. Deze aanvragen doen ondernemers in het kader van de Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). De regeling is bedoeld voor ondernemers die tijdelijk niet beschikken over voldoende middelen om in hun bestaan te voorzien of behoefte hebben aan bedrijfskapitaal, maar hiervoor geen financiering kunnen krijgen.

Gemeenten voeren de regeling uit. IMK bekijkt namens hen of de bedrijven levensvatbaar genoeg zijn om een noodkrediet te krijgen. IMK heeft naar eigen zeggen ongeveer 60 procent van deze markt in handen. Het betreft volgens Dieperink kleine bedrijven van tien à vijftien medewerkers die van de Bbz-regeling gebruikmaken. “Het is het laatste redmiddel voordat het helemaal fout gaat”, zegt de IMK-directeur.

Ongeveer de helft van de ondernemers weet door de bijstand of het overbruggingskrediet een bankroet af te wenden. Maar de steun is niet altijd genoeg. Vaak is het net wel of net niet. “De ondernemers hebben vaak ook nog een BKR-registratie (Bureau Krediet Registratie, red.); er hoeft vaak maar even iets tegen te zitten, zoals nu met de stijgende materiaalprijzen, en het gaat mis.”

Reageer op dit artikel