nieuws

Membraandoek overkapt kunstijsbaan De Scheg

bouwbreed

Er waren knappe koppen voor nodig om het middenterrein van de kunstijsbaan van De Scheg met een membraandoek te overkappen. De strenge eisen van ingenieursbureau Witteveen + Bos ten aanzien van bouwfysische condities bezorgden de constructie-engineers en de gemeente Deventer hoofdbrekens.

Elke afwijking in de vraagspecificaties moest worden aangetoond, wat zorgde voor enige vertraging in de engineering. Van Wijnen Deventer plaatste de constructie van pylonen waarop het 7000 vierkante meter grote tentdoek wordt gemonteerd.

Volgens Van Wijnen betreft de overkapping de grootste membraandoekconstructie van een sportstadion in de Benelux. Financieel was het niet haalbaar om voor de gedeeltelijk overkapte De Scheg een permanente dichte dakconstructie te maken, dus kwam de stadiondirectie uit op deze oplossing.

In zijn vraagspecifieke programma van eisen stelde projectmanager Witteveen + Bos strikte eisen aan de mate van ventilatie, regen- en sneeuwbelasting, winddruk, geluidsbelasting voor de omgeving en afwatering. Deze voorwaarden bleken voor Van Wijnen Deventer en co-maker Poly-Ned (leverancier van het membraandoek), die volgens een UAV-GC verantwoordelijk waren voor de engineering van de constructie en uitvoering, nog heel wat voeten in de aarde te hebben. “Voor ons was het best lastig om eerst de bouwfysische gevolgen van het membraandoek door te rekenen voordat met de fundering kon worden begonnen”, beaamt bedrijfsleider Hans Koolhof van de Deventer vestiging van Van Wijnen. “Dat is voor ons een andere werkwijze. En de constructieve engineers van de gemeente Deventer hadden moeite de eisen van Witteveen + Bos te toetsen aan het nieuwe Bouwbesluit, maar uiteindelijk is het gelukt.”

Montage

Het membraandoek is gemonteerd aan tien hoofdpylonen op het middenterrein en dertig pylonen aan de rand van het sportterrein. Stalen ringen van 4 meter doorsnede verbinden het doek aan de staalconstructie. Tussen de randpylonen met 200 millimeter dikke staalbuizen en de bestaande betonkolommen van het stadion hangen voorgespannen kabels die het pvc-gecoate polyesterdoek op spanning brengen. De 25 meter hoge pylonen zijn verankerd aan een dynamische fundering door een scharnierende verbinding met de voetplaat. De ondergrondse fundatie is verzwaard met 4 à 5 kuub beton per randpyloon. “De constructie mag niet star zijn, omdat hij windbelasting moet kunnen opvangen. De gehele constructie is in een windtunnel getest”, zegt Koolhof.

De top van de 600 millimeter dikke hoofdpylonen op het middenterrein, samengesteld uit vier portalen, zijn afgedekt met een lichtkap. Voor ventilatie en lichttoetreding is deze aansluiting, die tevens regeninslag tegenhoudt, open. De overkapping, variërend van 20 tot 80 graden, zal straks beloopbaar zijn. De afvoer van regenwater geschiedt via het doek naar de afspanpunten, waarna het water in speciale bakken wordt opgevangen. Geluidsbelasting in de omgeving wordt tegengegaan door cassettes met schapenwol te monteren onder de bestaande kapconstructie van het stadion.

“De fabricage van het membraan is een mooie klus geweest en was door de speciale vorm van de onderconstructie ook bewerkelijker dan normaal. Uiteindelijk is het ons gelukt en ligt alles op tijd op de bouwlocatie”, aldus Simon Visser van Poly-Ned.

Projectgegevens:

Opdrachtgever: Sportbedrijf Deventer, Deventer

Projectmanagement: Witteveen+Bos, Deventer

Hoofdaannemers: Van Wijnen, Deventer en Poly-Ned, Steenwijk

Constructie: JVZ Ingenieurs, Deventer

Co-engineering: Ingenieurgemeinschaft Flächentragwerke, Reichenau (Dld.)

Ontwerp: Alberts & Van Huut BV, Amsterdam

Staalconstructie: Moeskops Staalbouw, Bergeijk

Bouwperiode:maart-oktober 2011Bouwkosten: 3,6 miljoen euro

Reageer op dit artikel