nieuws

Machineproducent Caterpillar boekt omzetrecord

bouwbreed Premium

Machineproducent Caterpillar boekt omzetrecord

Caterpillar, de Amerikaanse fabrikant van zware machines, heeft de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar zien stijgen naar de recordhoogte van 14,2 miljard dollar (9,9 miljard euro). Toch daalde het aandeel Caterpillar op de beurs in waarde, want beleggers hoopten op een nog veel beter resultaat. Positief signaal is, dat Caterpillar geen problemen meer ondervindt van vertraagde leveranties uit het door aardbeving en tsunami getroffen Japan.

Caterpillar zag de omzet de afgelopen maanden met 37 procent stijgen ten opzichte van dezelfde periode in 2010. De winst steeg daarbij met 44 procent naar 1 miljard dollar. Per aandeel steeg de winst met 39 procent, naar 1,52 dollar. De te verwachten jaarwinst over 2011 is door de directie van Caterpillar naar boven bijgesteld.

Om de omzetgroei te realiseren zijn wereldwijd 27.000 extra medewerkers aangetrokken, deels op uitzendbasis. Daarmee is het bedrijf ongeveer weer op dezelfde personele sterkte als voor de economische crisis.

Geen leverantieproblemen meer

De aanvankelijke problemen rond leverantie van onderdelen uit Japan zijn opgelost, zo vertelde topman Doug Oberhelman bij de presentatie van de kwartaalcijfers. “De klantvraag blijft wereldwijd groeien en onze omzet en winst bereikten daardoor in het tweede kwartaal een recordhoogte. Onze medewerkers, dealers en leveranciers mogen zich groots voelen over de manier waarop ze reageren op die stijgende vraag.”

Bijdrage vanuit mijnbouwsector

Die stijgende vraag geldt zeker voor de mijnbouwsector. De vorig jaar ingezette procedure om fabrikant van mijnbouwapparatuur Bucyrus over te nemen is inmiddels afgerond. Door de groeiende tekorten op de grondstoffenmarkt groeit de vraag naar mijnbouwmaterieel wereldwijd en dat draagt duidelijk bij aan het omzetrecord van Caterpillar.

Meer info: www.caterpillar.com.

Reageer op dit artikel