nieuws

Lagere belasting blaast woningmarkt nieuw leven in

bouwbreed

Directeur Taco van Hoek van het EIB verwacht dat de verlaging van de overdrachtsbelasting snel nieuw leven kan blazen in de vastgelopen woningmarkt. Wel staat de maatregel haaks op de begin dit jaar genomen maatregelen bij banken en budgetadviseur Nibud om grote uitgaven lastiger te maken. “De verlaging heeft een sterke verwantschap met eerdere crisismaatregelen. […]

Directeur Taco van Hoek van het EIB verwacht dat de verlaging van de overdrachtsbelasting snel nieuw leven kan blazen in de vastgelopen woningmarkt.

Wel staat de maatregel haaks op de begin dit jaar genomen maatregelen bij banken en budgetadviseur Nibud om grote uitgaven lastiger te maken.

“De verlaging heeft een sterke verwantschap met eerdere crisismaatregelen. Zoals de tijdelijke invoering van het lage btw-tarief op onderhoudsdiensten. Ook bij dat besluit werd gemikt op anticipatie-effecten. Ook dit keer is het voordeel niet onbelangrijk.”

Van Hoek constateert dat voor het aanpakken van de overdrachtsbelasting breed draagvlak bestaat. Probleem echter is het vinden van een sluitende dekking.

“De structurele discussie over hoe de woningmarkt moet functioneren houdt niet op. Hoe om te gaan met de regels voor het verstrekken van hypotheken? De maatregel is sterk bekeken vanuit de financiën.”

Als het kabinet specifiek via de starters de woningmarkt in beweging had willen brengen, zou de euro effectiever besteed kunnen worden. Bijvoorbeeld door alleen de eerste woningkopers voordeel te gunnen of tot een zeker bedrag een vrijstelling van overdrachtsbelasting in te voeren. “Aan de andere kant: nu werkt de maatregel substantieel voor alle groepen. Het is best gunstig dat het kabinet in deze lastige tijden budget voor de belastingverlaging heeft gevonden.”

Krachtig

Directeur Nico Rietdijk van de NVB noemt de verlaging van de overdrachtsbelasting een krachtige beslissing. “Geen halfslachtig gedoe. Duidelijkheid, dat is net wat we nodig hebben. “

De directeur van de brancheorganisatie van de ontwikkelende bouwers hoort bij zijn leden wisselende reacties. Een kleine groep zegt dat de maatregel goed is voor de bestaande woningen, maar niet voor de nieuwbouw. Rietdijk zelf is overtuigd van het positieve effect.

“Laten we onze zegeningen tellen. Veel van de mensen die een nieuwe woning willen kopen, moeten eerst hun eigen huis kwijtraken. Dat lukt nu beter en is daardoor ook een stimulans voor de nieuwbouwmarkt.” De beperkte tijdsduur waarvoor de verlaging van de overdrachtsbelasting van kracht is, vindt Rietdijk psychologisch gezien niet zo’n slechte keuze.

Risico

“Het risico bestaat natuurlijk dat we over een jaar nieuwe problemen krijgen. Hopelijk is tegen die tijd de economie aangetrokken. Ik heb daar goede hoop op. We hebben nu de kans uit de negatieve spiraal te komen. We hebben te maken met een opeenstapeling van maatregelen van Nibud, Autoriteit Financiële Markten en Rabobank die slechts leningen wil op annuïteit. De beslissing van deze regering geeft gelukkig weer een duw in de goede richting.”

Aedes ziet de ingreep van het kabinet als niet meer dan een lapmiddel, waarvan het gewenste effect nog maar moet blijken. De organisatie van de sociale huisvesters bekritiseert dat andermaal een maatregel wordt genomen ten gunste van de koopmarkt.

Reageer op dit artikel