nieuws

INTERVIEW GUUS DE GROOT‘Prijzen gaan straks wel weer omhoog’

bouwbreed

Familiebedrijf Van Omme & De Groot won dit jaar de Neprom-prijs voor projectontwikkeling en nam drie projecten over van het failliete Bokx Bouw. Volgens directeur-grootaandeelhouder Guus de Groot nadert de uitputtende prijzenslag in de sector het einde. “Als je verstandig bent, ga je niet verder omlaag.”

Vanavond golfen met het hele bedrijf, morgenmiddag een grote aanbesteding die nog niet helemaal op papier staat. De verplichtingen een dag na het gesprek met Cobouw laat hij waarschijnlijk schieten. “Reken maar niet op Guusje”, zegt hij tegen een paar collega’s in het klassiek ingerichte pand aan de Heemraadsingel in Rotterdam, waar ook zijn opa en vader het bouwbedrijf leidden.

Guus de Groot – spijkerbroek, overhemd met korte mouwen – trekt aan zijn geurige Cubaanse sigaar op zijn etage. Op een stoel tegenover zijn bureau ligt een grote, ingelijste snapshot van een jagende prins Bernhard. “Van een vriend gekregen. Mooi dat de prins zo van een diner lijkt weggelopen. Kijk, hij heeft zijn witte anjer nog op zijn jasje”, zegt De Groot. Is de prins-gemaal een voorbeeld voor de bouwdirecteur? De Groot denkt even na. “Ik bewonder zijn levenslust en avontuurlijkheid, maar niet zijn veelbesproken tekortkomingen.”

Flamboyant en provocerend zijn ook de glossy’s over het eigen bedrijf. De medewerkers en de projecten van Van Omme & De Groot staan er in de spotlights. Een fotomodel in een betonnen karkas siert een van de covers. Ook De Groot zelf is te bewonderen, met Panama-hoed en onafscheidelijke Cohiba-sigaar. “‘Wat is dát nou?’ kreeg ik te horen van de mensen om me heen. ‘Je lijkt Al Capone wel.’” De Groot haalt zijn schouders op. “Ik bén het gewoon. Er zijn veel mensen die het wel leuk vinden, dat zijn vaak ook de aardigste klanten. En het moet ook niet altijd standaard zijn.”

Brood zonder boter

Het afgelopen jaar was alles behalve standaard voor het in 1922 opgerichte familiebedrijf. Van Omme & De Groot won de Neprom-prijs (zie kader) en nam drie projecten van het failliete Bokx over. Over een vierde wordt nog onderhandeld. De ontwikkelende bouwer haalt daarmee bij elkaar ruim 10 miljoen euro extra omzet binnen.

De extra omzet kan de Rotterdamse bouwer goed gebruiken. Van Omme & De Groot overbrugde de afgelopen crisisjaren met het centrumplanproject Oosterheem in Zoetermeer. De marges werden ingeleverd. “Dadelijk zoete broodjes, voorlopig even brood zonder boter”, hield De Groot zijn medewerkers voor. Toch is Van Omme & De Groot altijd gezond gebleven. Het bedrijf heeft een goed gevulde orderporteuille, schrijft zwarte cijfers bij een stabiele omzet van tussen de 50 en 60 miljoen euro. De solvabiliteit is 68 procent.

“Doe geen domme dingen. Neem bijvoorbeeld niet te veel slecht werk aan”, is een van de motto’s van De Groot. “En zorg dat je organisatie niet te duur is. Mijn opa was er nog een die de spijkers recht boog. Ik ben ook zo’n type. Het eerste wat ik deed toen we de projecten van Bokx Bouw overnamen is daar de pennen van de grond rapen.” Met zelfspot, lachend: “Vervolgens steek ik een sigaar van tien piek op.”

Wankele bouwbedrijven

Bouwbedrijven die hun omzet en winst het afgelopen jaren zagen stijgen, aanschouwt hij met argusogen. “Dat geld komt gewoon uit de zakken van leveranciers en onderaannemers.” Hoofdaannemers teren volgens hem te veel op het vermogen van die partijen. Dat is in andere sectoren ook zo, merkt De Groot op. “Een vriend van me zit in het vlees, hij levert aan supermarkten. Ruim na levering wordt hij pas betaald. Hij zegt: Het is al stront, dan moet ik het geld nog krijgen.”

Het Rotterdamse bouwbedrijf gaat zorgvuldig met onderaannemers om, verzekert De Groot. “Bij ons zitten de onderaannemers vanaf het begin aan tafel. Er wordt nu zo interessant over lean gedaan. Maar dat doen wij al dertig jaar.” Hoe? “Met dezelfde mensen samenwerken om zeker te weten wat wij willen, en wat zij kunnen.”

Niet iedere onderaannemer is overigens welkom bij Van Omme & De Groot. Zij die voor wankele bouwbedrijven aan het werk zijn, heeft De Groot liever niet. “Het gaat niet alleen om prijs, ook om kwaliteit en continuïteit”, legt hij uit. De kans bestaat dat ze meegetrokken worden in de ellende. Ook ten aanzien van opdrachtgevers wordt zo veel mogelijk risico uitgesloten. “We vragen garanties; bankgaranties en concerngaranties. Dat durfden we vroeger niet. Nu wel.”

Kentering

Door de vinger aan de pols te houden bij de onderaannemers hebben ze bij Van Omme & De Groot een goed beeld van de financiële positie van collega-bouwers, al vertellen de achterlijk lage prijzen die sommige bouwers indienen bij aanbestedingen volgens de bouwdirecteur ook genoeg. “Dan weet je dat zo’n bedrijf naar de klote gaat, er staat alleen nog geen datum bij.”

Zo wist De Groot al lang dat Midreth failliet zou gaan. “Dat het daar moeilijk ging, wisten we twee jaar geleden al.”

In de lage prijzen zit overigens geen rek meer. De bouw bevindt zich dan ook hopelijk aan de vooravond van een kentering, meent de bouwdirecteur. “De vraag is: hoever durf en moet je nog te zakken met je prijs? Als je verstandig bent, ga je niet verder naar beneden. De prijzen voor glas, beton, aluminium; het stijgt allemaal. Het is onverantwoord om nog meer omlaag te gaan. Ik verwacht dat de prijzen langzaam weer omhoog gaan.”

Prijs voorNewport Nesselande

Newport Nesselande werd dit jaar jaar bekroond met de Nepromprijs voor locatieontwikkeling. Het project won zowel de prijs van de vakjury als de publieksprijs. “Dat is echt projectontwikkeling. Het kan gelukkig nog”, prees de jury. Nesselande is een vinex-wijk aan de rand van Rotterdam, een combinatieproject met winkels en – opmerkelijk – een strand. “Gedurfd en door de crisis heen vastgehouden”, ging de jury verder.

“We zijn er nog niet helemaal”, relativeert De Groot het succes van het project. “Zo’n 15 à 20 appartementen staan nog te koop”. De rest van de 343 woningen in fase 1 is verkocht. De bouw van fase 2 wordt in de loop van 2012 verwacht. Multi Vastgoed is verantwoordelijk voor de winkels. Van Omme & De Groot, Lithos en AM voor de woningen.

Reageer op dit artikel