nieuws

Grote bouwers leveren bijna helft van hun winst in

bouwbreed

Grote bouwbedrijven leveren dit jaar gemiddeld bijna de helft van hun winst in. Kleine bouwers houden de schade beperkt.

Dat verwacht onderzoeksbureau EIM. Vorig jaar halveerde de winst van de bouwers met meer dan honderd werknemers ook. Het mkb zag de winst toen met 20 procent inkrimpen. De mkb-bedrijven moeten dit jaar rekenen op een winstdaling van 6,5 procent.

De grote bouwers zullen volgend jaar volgens de onderzoekers weer een voorzichtige winstgroei kennen: +0,25 procent. Bij het midden- en kleinbedrijf groeit de winst harder: +2,75 procent.

Voor zowel het grootbedrijf als het mkb blijft de afzet (omzet minus inkoopwaarde) gemiddeld gelijk aan die van vorig jaar. Volgend jaar stijgt de afzet voor grote bedrijven met 1,25 procent en voor het mkb met 1,75 procent. Zowel grote bedrijven als mkb’ers zagen vorig jaar hun afzet fors inzakken, respectievelijk met 10,5 procent en 9,5 procent.

Door de afgelopen magere jaren is de financiële positie van bouwers verder verslechterd. Volgens de onderzoekers is er sprake van een sterke afname van de solvabiliteit van 24,5 procent in 2009 naar 22,5 procent dit jaar.

Het banenverlies blijft volgens EIM dit jaar beperkt tot 2.300 arbeidsplaatsen. Volgend jaar komen er weer 3.500 banen bij. Het mkb hoeft de minste mensen te ontslaan, ook trekt de werkgelegenheid bij de kleine en middelgrote bouwbedrijven eerder aan. Het EIM gaat ervan uit dat het aantal nieuw te bouwen woningen in 2011 weer licht zal toenemen. De orderportefeuilles zijn volgens het onderzoeksbureau “behoorlijk dun” geworden.

Reageer op dit artikel