nieuws

De Combi maakt omzetsmak

bouwbreed

De Combi Groep heeft vorig jaar de omzet met bijna 40 procent zien teruglopen tot 91 miljoen euro. De onderhoudsaannemer had in zijn begroting wel rekening gehouden met een terugval na de “hoge omzetniveaus van 2008 en in het bijzonder 2009”, maar ging er vorig jaar nog van uit dat de opbrengsten zo rond de […]

De Combi Groep heeft vorig jaar de omzet met bijna 40 procent zien teruglopen tot 91 miljoen euro.

De onderhoudsaannemer had in zijn begroting wel rekening gehouden met een terugval na de “hoge omzetniveaus van 2008 en in het bijzonder 2009”, maar ging er vorig jaar nog van uit dat de opbrengsten zo rond de 118 miljoen zouden uitkomen.

In 2009 was De Combi goed voor een omzet van ruim 150 miljoen. “In 2010 hebben we te maken gekregen met de uitgestelde c.q. late start van nieuwe projecten, die de markt op dit moment kenmerkt”, verklaart directeur Hanenbergh de lagere omzet.

Hij stelt in het jaarverslag over het afgelopen jaar ondanks de omzetsmak van bijna 40 procent “niet ontevreden” te zijn over 2010. Hanenbergh wijst in dat kader vooral op de moeilijke marktomstandigheden. “In een jaar waarin de bouwbranche in onrustig vaarwater is gekomen, is De Combi toch in staat geweest haar toch al diverse klantenbestand uit te breiden.”

De Rotterdamse aannemer zag de nettowinst met 60 procent dalen tot 1,48 miljoen euro. Onderdekking door lagere omzet en het slechte prijsniveau bij met name de middelgrote projecten zijn volgens De Combi de voornaamste redenen van de terugval.

Verlies

De bouwbedrijven van De Combi in Amsterdam, Lelystad en Den Haag sloten het jaar af met verlies. Volgens Hanenbergh zijn inmiddels maatregelen getroffen om het tij te keren. Hij vertrouwt er op dat de onderdelen dit jaar weer zwarte cijfers zullen schrijven.

De omzet zal rond de 116 miljoen uitkomen, verwacht de directeur. “Gezien de huidige stand van de orderportefeuille wordt deze verwachting als realistisch ingeschat.” Daarbij rekent Hanenbergh op een stijging van het resultaat.

De Combi, statutair gevestigd in Heerhugowaard, maar opererend vanuit Rotterdam, telt in totaal elf vestigingen door het hele land. Op de loonlijst staan bijna vierhonderd medewerkers. Hanenbergh gaat er vanuit dit jaar niet te hoeven schrappen in het personeelsbestand.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels