nieuws

Cementreuzen openen fabrieken in regio Moskou

bouwbreed

De concurrenten Holcim en Heidelberg Cement hebben beide nieuwe cementfabrieken geopend om de regio Moskou te kunnen bedienen. In bijzijn van de Russische president Medvedev nam Holcim in Kolomna een fabriek met een jaarproductie van 2,1 miljoen ton in gebruik.

Kolomna ligt 100 kilometer ten zuiden van Moskou en had in 1870 de eerste cementfabriek van Rusland.

Vijftig kilometer zuidelijker, in de stad Novogurovsky, opende Heidelberg Cement woensdag een fabriek met een jaarcapaciteit van 2 miljoen ton. Dankzij de investeringen beschikken beide bedrijven in Rusland over de capaciteit om jaarlijks 5 miljoen ton cement te produceren. De bouw van Holcims fabriek in Kolomna kostte een half miljard euro. Heidelberg Cement trok de portemonnee voor 300 miljoen euro.

Het Zwitserse bouwstoffenconcern Holcim is al sinds 1993 in Rusland actief. Heidelberg Cement zette in 2001 de eerste stappen op Russische bodem. Bestuursvoorzitter Bernd Scheifele van Heidelberg Cement noemt Rusland een aantrekkelijke markt. “De vraag naar cement trekt sterk aan. Het gebruik zal van de 50 miljoen ton in 2010 komende tien jaar stijgen tot 70 tot 90 miljoen ton.”

Reageer op dit artikel