nieuws

Bouwbedrijf mag kartelboete niet fiscaal aftrekken

bouwbreed Premium

Bouwbedrijf Van Leeuwen mag de kartelboete die het in 2006 kreeg opgelegd van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) niet aftrekken van de belasting.

Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald in het geschil tussen de bouwer uit Alphen aan den Rijn en de Belastingdienst. Volgens de rechter is de kartelboete niet aftrekbaar, zelfs niet wanneer deze een zogenoemd voordeelontnemend karakter heeft. De rechtbank verwijst daarbij onder meer naar een recent vonnis van de Hoge Raad.

Het hoogste rechtscollege van Nederland oordeelde in januari van dit jaar dat kartelboetes niet te splitsen zijn in een aftrekbaar voordeelontnemend deel en een niet-aftrekbaar bestraffend deel.

Volgens Van Leeuwen is de NMa-sanctie feitelijk geen boete en zou die dus aftrekbaar moeten zijn. Het bouwbedrijf bracht de geldstraf van ruim 70.000 euro dan ook ten laste van zijn winst over 2005.

De fiscus accepteerde dat niet, waarop Van Leeuwen naar de rechter stapte.

Overigens oordeelde de rechtbank in 2008 al in het nadeel van een bouwbedrijf dat de kartelboete had aftrokken van de belasting. Dit voorjaar kregen ook twee Facilicom-dochters nul op het rekest. In die zaak oordeelde de rechtbank ook dat aftrekuitsluiting van een NMa-boete “niet in strijd is met het Europese recht”.

Reageer op dit artikel