nieuws

achtergrondTilburgse corporatie scoort met ketensamenwerking

bouwbreed

Vier aannemers en een woningcorporatie geven in Tilburg inhoud aan het begrip ketensamenwerking. Niet de directeuren, maar de projectleiders en de werkvoorbereiders bepalen wie wat doet bij de renovatie van 178 arbeiderswoningen in de wijk Loven. Het blijkt dat openheid en onderling vertrouwen kostenbesparend en kwaliteitsverhogend werken.

De nieuwe aanpak was een idee van André van der Wouw, projectmanager bij corporatie Tiwos, en Dirk Zuiderveld van adviesbureau Noorderberg & Partners. Zuiderveld: “Er wordt in de bouw heel veel gepraat over ketenintegratie. Meestal blijft het bij voorzichtige verkenningen. Op de werkvloer zie je voorlopig weinig resultaten, uitzonderingen daargelaten. Je moet je nek durven uitsteken. Niet ieder bedrijf wil dat.”

Tiwos durfde wél en gaf haar eigen projectleider en die van de vier ketenpartners ruimte om te experimenteren. Gert-Jan van Sluijs (Tiwos): “Het is een kwestie van de knop durven omzetten. Je moet niet van tevoren willen bedenken wat er allemaal mis kan gaan. Begin gewoon. Tijdens het proces zal wel blijken of je het waar kunt maken.”

Ketensamenwerking staat of valt met vertrouwen. Het was daarom zaak bedrijven te selecteren die elkaar kenden. Hoofdaannemer Hendriks Coppelmans deed dat in overleg met Tiwos. De keuze viel op Bucas Installatiebedrijven, Van Son Onderhoud en Schilderwerken en Dakspecialist Dapan. Zij doen mee omdat het, zoals installateur Gerard Damen zegt, “leuk is om uit het keurslijf te stappen.”

Het was even wennen aan de rolverdeling. In de nieuwe aanpak baseren de aannemers hun aandeel in het werk niet op een kant en klaar bestek – ze moeten dat bestek samen met de opdrachtgever zelf schrijven. Dat vergde enige omschakeling. Van Sluijs: “Bij onze eerste bijeenkomst zei ik: Nou, vertel maar hoe jullie het hebben willen. Was het antwoord: Maar dat moet jíj toch zeggen?”

Bij ketensamenwerking ruilen de deelnemende bedrijven hun eigen belang in voor een gemeenschappelijk belang. Klinkt logisch, maar kan dat in een branche waar wantrouwen aan de orde van de dag is? Het projectteam-Loven had er geen moeite mee. Zuiderveld: “Voor alle ketenpartners is het bedrijfsrendement tevoren gegarandeerd: ze krijgen allemaal 3 procent winst. Er is een uniform uurtarief afgesproken en er zitten geen verborgen kosten in het projectplan. Alles is transparant, een adviesbureau hoeft niet alles nog eens door te rekenen.”

Cas Stuut, directeur van Hendriks Coppelmans: “Er zijn afspraken gemaakt hoe we mee- en tegenvallers verdelen. Of we profiteren allemaal, of we bloeden allemaal.”

“Uniek”, vindt schilder Jan van Son dat de aannemers zich op elkaars vakgebied mochten begeven en meepraten over elkaars materiaalkeuze. “De installateur en ik hebben de ventilatie uitgekozen, en de dakbedekker en ik de steiger.”

De goten werden gekozen door installateur en dakbedekker samen. En de schilder knapt de kozijnen op. Kost dat de aannemer geen geld? “Nee”, zegt Stuut. “Je rendement gaat juist omhoog, door de snellere realisatie.”

Voetbalteam

Opdrachtgever Van Sluijs: “Er wordt een beroep gedaan op ieders vakkennis. Dat geeft bevrediging en stimuleert de creativiteit. We hebben voor het hele complex energielabel B weten te realiseren. Dat was in een klassieke samenwerking nooit gelukt.”

Ook de verwachte kostenbesparing van 15 tot 20 procent was dan onhaalbaar geweest. “Dat geld hebben we nu in extra kwaliteit en energetica kunnen steken. Per saldo hebben we nu binnen het budget veel meer voor minder”, zegt Zuiderveld.

De partners zijn vastbesloten het niet bij een eenmalige samenwerking te laten. “Dit is een team voor de toekomst”, meent Stuut. Ton Thissen van Dakspecialist Dapan denkt dat de prestaties bij een volgend project nog aanzienlijk hoger zullen liggen: “Een voetbalteam draait de eerste wedstrijd ook niet helemaal soepel, maar gaat bij iedere volgende wedstrijd beter presteren.”

Reageer op dit artikel