nieuws

Rijk geeft voorrang aan werelderfgoed

bouwbreed Premium

Werelderfgoed staat nummer een op de prioriteitenlijst die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hanteert bij het meewegen van cultuurhistorie in de ruimtelijke ordening. Dat blijkt uit Visie erfgoed en ruimte die deze week werd gepresenteerd. Een en ander betekent dat gebouwen en gebieden die geplaatst zijn op de werelderfgoedlijst of op de voorlopige […]

Werelderfgoed staat nummer een op de prioriteitenlijst die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hanteert bij het meewegen van cultuurhistorie in de ruimtelijke ordening. Dat blijkt uit Visie erfgoed en ruimte die deze week werd gepresenteerd. Een en ander betekent dat gebouwen en gebieden die geplaatst zijn op de werelderfgoedlijst of op de voorlopige lijst, bescherming genieten. Na het werelderfgoed volgen onder meer de kuststrook en de grote rivieren en beschermde stads- en dorpsgezichten. Ook zal worden bepaald welke gebieden uit de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouwperiode cultuurhistorisch zo belangrijk zijn dat ze moeten worden beschermd. “Doelstelling van het rijk is dat de periode 1940-1965 in de toekomstige inrichting van Nederland herkenbaar aanwezig blijft op gebiedsniveau”, zo staat in het rapport. Voor het uitvoeren van de plannen, wordt tussen 2013 en 2015 jaarlijks acht miljoen euro uitgetrokken.

Reageer op dit artikel