nieuws

Prijzen zitten even muurvast

bouwbreed

De index zal de komende maanden niet van zijn plaats komen. Muurvast zit de productie. Totaal geen zicht op verbeteringen. De opdrachten liggen op een meer dan 5 procent lager niveau dan vorig jaar. Met ook nog eens een lager prijspeil. De opdrachten van de overheid zouden volgend jaar wel eens 20 tot 40 procent […]

De index zal de komende maanden niet van zijn plaats komen. Muurvast zit de productie. Totaal geen zicht op verbeteringen. De opdrachten liggen op een meer dan 5 procent lager niveau dan vorig jaar. Met ook nog eens een lager prijspeil.

De opdrachten van de overheid zouden volgend jaar wel eens 20 tot 40 procent minder kunnen zijn. Dat heeft effect op het prijsniveau. Aan de andere kant stoppen heel wat bedrijven. De orderboeken van sommige bedrijven mogen dan wel dikker worden maar er is echt minder werk te verdelen. Bij het stijgen van de productiecijfers horen dus een paar kanttekeningen.

Opvallend is dat de prijs van oliehoudende materialen soms behoorlijk stijgt maar ook best kan dalen om maar klanten te trekken. Bij inschrijvingen liggen de laagste en hoogste bedragen rustig 25 tot 30 procent uit elkaar. Vaak is dan een lager uurloon opgenomen. Ook wordt flink gesneden in de opslagen en overhead. Zand, grind, beton en mortel komen al maanden niet van hun plaats. De prijzen van kunstwerken, viaducten, tunnels en bruggen liggen nu op een niveau die het aanbesteden waard zijn. Er heeft natuurlijk altijd al rek in de ramingen gezeten. Juist nu valt dat op. Een paar jaar geleden kon er geen euro van de ramingen af zonder veel geklaag.

(NBI)

Reageer op dit artikel