nieuws

Overvloed bedrijfsgebouwen

bouwbreed Premium

Ook de bedrijfsgebouwen moeten er aan geloven. Het aantal vierkante meters nieuwe bedrijfsruimte zal verder afnemen. Onvoorstelbaar veel staat te huur en dikwijls ook nog eens prettig geprijsd. Talrijke architecten horen dat hun projecten maar even de vrieskist in gaan. De vraag neemt toe om bestaande gebouwen aan te passen. Nieuwbouw is voorlopig uit de […]

Ook de bedrijfsgebouwen moeten er aan geloven.

Het aantal vierkante meters nieuwe bedrijfsruimte zal verder afnemen. Onvoorstelbaar veel staat te huur en dikwijls ook nog eens prettig geprijsd. Talrijke architecten horen dat hun projecten maar even de vrieskist in gaan. De vraag neemt toe om bestaande gebouwen aan te passen. Nieuwbouw is voorlopig uit de gratie. De gemeenten laten de ontwikkeling van bedrijventerreinen voorlopig varen. Gek dat de provincie Noord-Holland, waar anderen op de rem trappen, denkt op eigen houtje een bedrijvengebied tot bloei te brengen.

De berekende uurlonen in de calculaties zijn niet gestegen, ondanks de lichte stijging in de cao. Het zit er gewoon niet in, hogere uurlonen. Ook kunnen de onderaannemers geen verhogingen doorvoeren. De concurrenten zitten op het vinkentouw. Doordat de staalprijzen gelijk zijn gebleven, soms zelfs wat zijn gedaald, blijven de indexen op hetzelfde niveau. Ook stenen en beton blijven op hun plek. Er worden zelfs geen verhogingen in het vooruitzicht gesteld. Ook architecten laten veren bij de onderhandeling voor een nieuwe opdracht. De ontwerpkosten zijn niet meer van te voren uit te rekenen.

De gemiddelde kuubprijs van bedrijfsgebouwen bedroeg per 1 juni 73 euro.

(NBI)

Reageer op dit artikel