nieuws

MVO neemt eerste Liebherr LH120C High Rise in gebruik

bouwbreed Premium

MVO neemt eerste Liebherr LH120C High Rise in gebruik

Aannemingsbedrijf Martens en Van Oord heeft op haar bouwgrondstoffenterminal in Moerdijk de eerste Liebherr LH120C overslagmachine in gebruik genomen. ‘LH’ staat voor Liebherr Handler, een compleet nieuw ontworpen serie overslagmachines, waarbij de LH120 het eerste en voorlopig grootste model is. Het ontwerp ervan was in 2010 al goed voor een innovatieprijs.

De fraaie foto is gemaakt door Huub Hendriks.

Op de vorig jaar gehouden Bauma in München heeft de 145 ton zware machine de innovatieprijs gewonnen in de categorie ‘design’. Het toen gepresenteerde plaatje zag er behoorlijk futuristisch uit.

De echte verbeteringen zijn achter de fassade te vinden. Door een uitgekiende layout van de hydraulische pompen en aansturing van de hydraulische cilinders is de machine in staat om het brandstofverbuik per overgeslagen ton fors te verminderen.

Toutvenant

Elke nacht worden door de machine binnenvaartschepen met toutvenant uit de Maas gelost op de kade (toutvenant is een onbewerkte delfstof die wordt opgebaggerd in zand- en grindwinningsplassen). Vanaf de kade wordt het materiaal door een proces van klasseren gereed gemaakt als grondstof voor de betonindustrie.

Havens en kades

De Highrise versie met pyloon zal veel in havens en aan kades te vinden, zo is de verwachting bij Liebherr. Met zijn reikwijdte van ruim 25 m moet de op rups gezette kraan een mobiel alternatief worden voor vaste havenkranen. De LH120C is geleverd door Wynmalen & Hausmann uit Heteren.

Meer info: www.liebherr.com, www.wynmalenhausmann.nl, www.mvogroep.nl.

Reageer op dit artikel