nieuws

‘Moes weer onder controle na spannende periode’

bouwbreed Premium

Moes Bouwgroep is twee jaar terug langs de rand van de afgrond gegaan en heeft toentertijd overwogen zijn zelfstandigheid op te geven. Dat bekent topman Jonathan Furst in een gesprek met Cobouw.

Dat de aannemer moeilijke jaren achter de rug heeft, was al bekend. Het bouwbedrijf sloot 2008 af met een verlies van ruim 3,5 miljoen. Bij de daaropvolgende reorganisatie werden tientallen arbeidsplaatsen geschrapt. “Vlak voor mijn komst hier is het wel even spannend geweest”, zegt Furst nu over de tijd van toen. “Er werden dingen gedaan die bedreigend waren voor Moes.” Volgens hem is serieus overwogen om aansluiting te zoeken bij een groter geheel. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, mede doordat andere bedrijven vanwege de crisis niet happig waren op overnames.

Furst, die eind 2009 het roer bij Moes overnam, benadrukt dat de Zwolse bouwonderneming er inmiddels weer goed voor staat, mede dankzij extra ingrepen in de kostenstructuur en de afstoting van enkele bedrijfsonderdelen. Maar vooral ook dankzij de nieuwe koers die het bedrijf momenteel vaart. Moes richt zich enkel en alleen nog op bouwen in de woon- en leefomgeving.

“We hebben nu twee jaar achter elkaar een hoger rendement behaald dan gemiddeld over de laatste zes jaar. En dat ondanks alle afboekingen op projecten en grondposities. We hebben geen bleeders, geen onbetaalde rekeningen en halen bovendien alle planningen. We zijn weer volledig in controle.”

Over het afgelopen jaar boekte de onderneming een bedrijfsresultaat van 1,3 miljoen euro op een omzet van 105 miljoen. Onder aan de streep hield Moes zes ton over. Furst streeft voor komende jaren naar een omzetniveau van tussen de 100 en 130 miljoen.

> pagina 5: ‘De periode van wederopbouw ligt definitief achter ons’

Reageer op dit artikel