nieuws

Metselverband strak de hoek om met prefab hoeksteen

bouwbreed

Metselverband strak de hoek om met prefab hoeksteen

De laatste 28 woningen van Park Blankenborch in Vianen kenmerken zich door een robuuste bakstenen gevel waarvan het metselverband nergens wordt onderbroken. De strakke hoekoplossing voor het klampmetselwerk werd gerealiseerd door prefab in verstek gezaagde frogstenen.

Het woningbouwplan voorziet in verschillende woningtypes van zowel appartementen en grondgebonden woningen. De woningen zijn verdeeld over vier bebouwde stroken die in het verlengde liggen van de gebogen straten van Blankenborch en aan de andere kant aan een park grenzen. De nieuwbouw vormt niet alleen de overgang van de bebouwing naar het nabijgelegen groene gebied, maar biedt ook nog eens zicht op het nabijgelegen Merwedekanaal. De uit rode baksteen opgetrokken woningbouw kenmerkt zich door een hoge mate van transparantie. Met verdiepingshoge en volledig te openen vouwschuifpuien kunnen de bewoners de puien compleet open zetten en hebben ze optimaal zicht op zowel park als kanaal.

Voor de baksteenblokken zijn zogeheten frogstenen toegepast, gevelstenen die zijn voorzien van een uitholling op de platte zijde. “Doorgaans worden deze stenen met de frog naar boven gemetseld. Door ze hier op hun kant aan te brengen (klampmetselwerk) krijgen de gebouwen de gewenste robuuste uitstraling”, aldus Bart Spee van Plus architecten. Naast de kleur domineert vooral de textuur van de steen wat volgens Spee het gevolg is van de verfijnde detaillering. “Dat effect bereiken we door de combinatie van uiterst dunne voegen en de afwisseling van metselverbanden, waarbij het metselpatroon onafgebroken in verstek de hoek omgaat en de puien in een vlak met het metselwerk zijn gepositioneerd. De terracotta handvormstenen zijn bovendien per bebouwde strip afwisselend in tegelverband of halfsteensverband gemetseld. Doordat ook de gevelopeningen qua maat variëren en qua positie verspringen heeft ieder blok een eigen uitstraling.”

De frogstenen zijn met een bijpassende kleur metselmortel en dunbedvoeg gemetseld. De slechts 7 millimeter dikke voeg is hierdoor vrijwel onzichtbaar waardoor het baksteenpatroon volledig tot zijn recht komt.

Eenvoudig

PLUS architecten ontwikkelde in nauwe samenwerking met baksteenfabrikant CRH een nog nooit eerder toegepaste hoekoplossing. Het gaat om prefab hoekstenen die in de CRH-fabriek in Neer in verstek zijn gezaagd en aan elkaar gelijmd. Productietechnisch een eenvoudige en betere oplossing omdat in de fabriek de hoekstenen maatvaster kunnen worden gemaakt en minder arbeid vergt dan in het werk. Tevens kunnen hierdoor de hoekstenen met de traditionele metselmethode worden verwerkt en hoeft de metselaar de stenen niet zelf in verstek te hakken waardoor openstaande spleten op hoeken onvermijdelijk zouden zijn. Spee: “Door de hoekelementen op de millimeter nauwkeurig in verstek te zagen en te lijmen, ontstaat een strak en dicht eindresultaat. De oppervlaktestructuur wordt nergens onderbroken. Het metselverband gaat nu net als behang strak de hoek om. Het is weliswaar een iets duurdere hoekoplossing, maar een weinig arbeidsintensieve mogelijkheid om de gevel te verbijzonderen.” Doordat een klamp gemetseld buitenblad aanzienlijk dunner is, maakte TCKI – om de constructieve veiligheid te waarborgen – in opdracht van CRH een dilatatie- en verankeringsadvies.

Zoektocht

PLUS architecten streeft naar innovatieve geveloplossingen door nieuwe of bestaande producten met nieuwe technieken te bewerken of op een andere wijze toe te passen. “Die zoektocht gebeurt los van projecten waardoor we al in een voorontwerp creatieve, beproefde en betaalbare geveloplossingen in onze ontwerpen kunnen integreren. Zo hebben we onlangs voor een schoolgebouw trespa bewerkt met een vectogramm freestechniek waardoor het tijdelijke complex aanzienlijk meer allure kreeg. Op die manier slagen we erin om standaard woningbouw tegen een betaalbare prijs een toegevoegde waarde te geven met een eigen identiteit.”

Park Blankenborch

Reageer op dit artikel