nieuws

Makelaars: Markt snakt naar overheid

bouwbreed Premium

Voor ruimtelijke ordening is een sturende centrale overheid noodzaak. Die oproep aan het kabinet kwam naar voren tijdens het makelaarsdebat aan het begin van de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam. “Ruimtelijke ordening vind ik bij uitstek een overheidstaak”, zet Cuno van Steenhoven, bestuursvoorzitter van DTZ Zadelhoff direct de toon. Dat gemeenten en provincies voortaan hun eigen […]

Voor ruimtelijke ordening is een sturende centrale overheid noodzaak. Die oproep aan het kabinet kwam naar voren tijdens het makelaarsdebat aan het begin van de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam.

“Ruimtelijke ordening vind ik bij uitstek een overheidstaak”, zet Cuno van Steenhoven, bestuursvoorzitter van DTZ Zadelhoff direct de toon. Dat gemeenten en provincies voortaan hun eigen weg moeten bepalen, is in zijn ogen een slecht idee. “Dit gaat niet werken. Nederland is te klein om op die schaalgrootte beslissingen te nemen.”

Afstemmen

De vraag is dan hoe beleid tegen kantorenleegstand in bijvoorbeeld Diemen (Noord-Holland) en het nabijgelegen Almere (Flevoland) op elkaar af te stemmen. Hoogleraar vastgoedtaxatieleer Aart Hordijk vreest ook problemen. Hij waarschuwt voor de gevolgen van beleidsconcurrentie in grensgebieden van provincies. Hetzelfde fenomeen doet zich al langer voor tussen gemeentes. Die bieden, is dan de kritiek, tegen elkaar op om zo veel mogelijk projecten binnen te halen.

De Noord-Hollandse gedeputeerde Joke Geldhof vertrouwt op interprovinciaal overleg om afstemmingsproblemen te voorkomen. De voormalige herauten van de vrije markt zet ze en passant terug op hun plaats. Kantorenleegstand zoals in Diemen is, onderstreept zij, ontstaan door de bouwdrift in de markt. “Niet door een gebrek aan regie tussen provincies.”

Regisseur

Nieuwe tijden, nieuwe wensen, erkennen haar gesprekspartners. Een sterke regisseur moet voortaan bepalen wat een goede locatie is voor kantoor(her)ontwikkeling, vindt Van Steenhoven. “Anders blijven ontwikkelaars bouwen voor de eerste huurder, die als het contract afloopt vertrekt naar een volgende locatie. Huurders gaan van gebied naar gebied, overal lege kantoren achterlatend.” Geldhof drukt hem op het hart dat provincies de verlangde regietaak wel aan kunnen.

Het enthousiasme voor overheidsingrijpen brengt ook de gespreksleider er nog toe hierover een balletje op te werpen. “Toen de markt omhoog ging, heb ik jullie nooit gehoord over een grotere rol voor de overheid.” Zijn gasten kunnen hem haarfijn uitleggen hoe het zit. “Een aantal jaren geleden”, hoort hij, “had je een nieuw gebouw binnen een dag verkocht. Ook in pakweg een weiland bij Wageningen. Mét een huurcontract voor 15 jaar. Nu raak je zulke gebouwen niet meer kwijt.”

Reageer op dit artikel