nieuws

Loopbaantraject Bouw biedt soelaas bij omscholing

bouwbreed

Laudy Bouw en Ontwikkeling uit Sittard besteedde de maatvoering altijd uit aan gespecialiseerde bedrijven. Vorig jaar besloot John Kreugel, adjunct-directeur productie, dat het bedrijf behoefte had aan een eigen maatvoerder. Via het Loopbaanproject Bouw & Infra werd een van de medewerkers opgeleid voor dit vakgebied.

Bij alle soorten bouwwerkzaamheden is maatvoering erg belangrijk. Zowel voor als tijdens de bouw worden verschillende metingen uitgevoerd. Het gaat om zowel inmeten als uitzetten van onder meer kavels en funderingen tot de laatste zaken die tot de taak van de maatvoerder behoren bij de uitvoering van bouwprojecten.

“We wilden voor dit onderdeel van ons werk niet langer afhankelijk zijn van derden. Nu we het binnen ons eigen bedrijf kunnen doen, zijn we veel flexibeler”, zegt Kreugel. Hij merkt op dat de onderneming de beschikking wil krijgen over een tweede maatvoerder. Kreugel overweegt hiertoe een van de zestien leerlingen op te leiden die binnen de onderneming worden geschoold. “Dan hebben we een achtervang en dat maakt ons nog meer flexibel en onafhankelijk”, verduidelijkt hij.

Kruegel merkt op dat de inzet van Ron Westhovens, die zich van timmerman liet omscholen tot maatvoerder, van groot belang is geweest voor het besluit om de maatvoering in eigen hand te nemen. “In de praktijk deed hij al maatvoeringswerk. Hij wilde graag definitief die richting uit en omdat we zeer tevreden zijn over zijn inzet, besloten we hem de gelegenheid te geven door te groeien naar dit werk.”

Daarvoor moest Westhovens een opleiding volgen, die voor de helft uit theorie bestaat en voor de andere helft uit praktijkleren. Voor de aspirant maatvoerder betekende dat dat hij gedurende vier jaar acht cursussen van elk vier dagen moest volgen. Dat is gebeurd via het zogeheten Loopbaanproject Bouw. Dit is een initiatief van werkgevers en werknemers in de bouw en infra.

Loopbaanproject Bouw richt zich op werknemers in de branches die binnen de sector willen doorstromen naar een andere baan. Via het traject kunnen zij advies krijgen over het volgen van een opleiding. Daarbij wordt specifiek gekeken naar de mogelijkheden die bij hun eigen werkgever bestaan om van baan te switchen.

Kreugel is te spreken over het traject. “Laudy Bouw heeft er heel goede ervaringen mee. Het bood de mogelijkheid een gedegen opleidingsplan neer te zetten. We zullen in de toekomst vaker van dit traject gebruikmaken. Zo hebben we naast onze timmerman die doorgroeit naar de functie van maatvoerder, een metselaar met interesse in het stukadoorsvak. Ook deze mensen laten we via het loopbaantraject omscholen.”

Reageer op dit artikel