nieuws

‘Installatiemarkt nadert stroomversnelling’

bouwbreed

‘Installatiemarkt nadert stroomversnelling’

De nieuwe Zwolse vestiging van installatiebedrijf en ingenieursbureau Koldijk illustreert de marktambitie van Batenburg Beheer, het concern waarvan Koldijk deel uitmaakt.

Het pand is een uithangbord van de mogelijkheden om gebouwen met installaties prettig en duurzaam te maken, legt de president-directeur van Batenburg Beheer, Peter van der Linden uit. “Alle nieuwe innovatieve technieken zitten erin verwerkt.”

Het gaat daarbij om verwarming, koeling en verlichting maar ook de isolatie en datatechniek illustreren de nieuwe ontwikkelingen. Dat alles met een gedateerd bestaand gebouw, een bedrijfshal en bedrijfsverzamelgebouw als uitgangspunt. Om de mogelijkheden die de onderneming ziet op het gebied van verduurzaming extra te onderstrepen, aldus de topman. “Het was een bedrijfsverzamelgebouw met energielabel F. Dat hebben we helemaal gestript en weer opgebouwd. Het heeft nu een A-label.”

Deze vorm van renovatie blijkt een gat in de markt dat de afname van de nieuwbouw kan compenseren. Ruimschoots zelfs, denkt Van der Linden. In 2015 moet de omzet van de groep ten opzichte van 2010 met 60 miljoen euro zijn gestegen naar 200 miljoen euro. Installaties moeten een belangrijke bijdrage leveren aan deze groei.

Voor bedrijven die hun pand willen verduurzamen, heeft Batenburg Beheer een totaalconcept ontwikkeld. Dit kan de drempel verlagen voor het maken van een renovatieplan. “Business Energie Innovatie noemen we het. Dat is een conceptuele aanpak die wij in de markt zetten.”

Onafhankelijk

Het doel is klanten helpen een plan van aanpak te maken van hun gebouw. “Dit gebeurt onafhankelijk”, onderstreept Van der Linden. Mochten er werkzaamheden uit voortvloeien dan kunnen de werkmaatschappijen van Batenburg Beheer desgewenst zorgen voor hun nieuwe installatie.

De activiteiten van Batenburg Beheer als technisch dienstverlener bestaan uit de segmenten installatie en technische handel. De installatietak richt zich naast industriële automatisering op kantoren en bedrijfsgebouwen.

Nu de nieuwbouwgolf is uitgerold, ziet het bedrijf het belang van de bestaande voorraad groeien. Het komt de installateurs goed uit dat deze sterk is verouderd en daarom wel een opknapbeurt kan gebruiken. “Toen ik hier in 1981 begon, zag de wereld er heel anders uit. Ook wat betreft technische installaties en technische handel. Batenburg Beheer was toen aanzienlijk kleiner.” Het bedrijf groeide, net als de markt. “Installaties werden belangrijker in gebouwen”, weet hij. De komende jaren rekent hij opnieuw op een groei van de markt. “Ik verwacht dat het gebouwbeheer, met alle ict-ontwikkelingen die plaatsvinden, in een stroomversnelling komt.”

‘Streng in de leer’

Peter van der Linden staat met zijn dertigjarige dienstverband model voor de bedrijfscultuur bij Batenburg Beheer die zich kenmerkt door een grote werknemerstrouw. Van der Linden kwam er op zijn 28ste binnen “Dit is een fantastisch bedrijf om voor te werken”, verklaart hij het prettig geringe verloop onder het personeel. “Dit bedrijf is geen duiventil. Mensen zijn trots op het bedrijf en de saamhorigheid is groot. En het ziekteverzuim is relatief laag.”

Batenburg Beheer bestaat uit twaalf bedrijven waarvan zeven installateurs. “Ruimte geven aan lokaal ondernemerschap en aan mensen om zich te ontplooien”, noemt hij als uitgangspunten die zich uitbetalen in betrokken en vaardige medewerkers. “En in een hoge plaats op de CRF-lijst van topemployers in Nederland.”

Als belangrijke waarden noemt hij “vertrouwen, integriteit en respect”. Van leidinggevenden verwacht hij dat ze het goede voorbeeld geven. “Dat doen ze ook. We zijn streng in de leer wat dat betreft maar we willen onze zaken nu eenmaal doen op een nette manier. Dat moet het bedrijf uitstralen. Ook onze aandeelhouders willen dat. We zijn het daarover allemaal eens.”

Reageer op dit artikel