nieuws

Initiatief voor minder risico’s op bouwplaats

bouwbreed

De bouw krijgt aan de ontwerpkant een krachtig impuls om de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Acht organisaties slaan de handen ineen om gezonder en veiliger te ontwerpen. De organisaties zijn ervan overtuigd dat als de opdrachtgever en de architect al bij het ontwerp rekening houden met risicofactoren als fysieke belasting, valgevaar en stof, […]

De bouw krijgt aan de ontwerpkant een krachtig impuls om de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Acht organisaties slaan de handen ineen om gezonder en veiliger te ontwerpen.

De organisaties zijn ervan overtuigd dat als de opdrachtgever en de architect al bij het ontwerp rekening houden met risicofactoren als fysieke belasting, valgevaar en stof, de arbeidsomstandigheden flink zijn te verbeteren. Komende jaren zetten de sociale partners, ontwerpers en opdrachtgevers projecten op om instrumentarium te ontwikkelen, begeleiding aan te bieden en kennis te verspreiden. Achter het initiatief staan zowel BNA, Bouwend Nederland en Aedes als de FNV Bouw en CNV Vakmensen. De organisaties krijgen ondersteuning van Arbouw, Aboma en de Arbeidsinspectie.

“Alles begint met het woord respect. Iedereen in de bouwketen behoort respect voor elkaar te hebben”, zegt bestuurder Erik Kooij van BNA. “Breng een ander niet in een situatie waarin je jezelf niet zou willen begeven. Wanneer je iemand met de laarzen in de modder ziet staan, vraag je af of dat niet anders kan. Kan de fundering wellicht ook in prefab?”

Kooij zit talrijke mogelijkheden om in het voorveld van de uitvoerende bouw, gezondheid en veiligheid verderop in de keten te verbeteren. Bij het omzetten van drie- naar tweedimensionale ontwerpen kunnen uitgekiende bouwinformatiemodellen fouten voorkomen. Daardoor zijn zowel faalkosten als stress op het kantoor te voorkomen. Ook valt veel te winnen door digitale ontwerpen beter te laten aansluiten op de fabrieksmatige producties.

Enthousiast

Niek Bolten van Bouwend Nederland is enthousiast over de gezette stappen. “Het is belangrijk om de arbo uit de risicosfeer te halen. We zullen de architecten en constructeurs ondersteunen met onze kennis. Het initiatief komt van Bouwend Nederland en Arbouw. We willen graag nadenken over verbeteringen zonder daarbij de creativiteit van de architecten in de weg te staan. Ook de esthetische aspecten zijn van betekenis. De mensen van de BNA en Aedes geloven er echt in, zo heb ik ervaren. Ik denk dat we op korte termijn al resultaten kunnen boeken.”

In de tweede helft van dit jaar zal een model worden gemaakt om alle arborisico’s die verbonden zijn aan de ontwerpfase te inventariseren.

Reageer op dit artikel