nieuws

Fundeon stoomt hbo’ers klaar op eigen academie

bouwbreed

De vergrijzing slaat toe. De aanwas van hoogopgeleide jonge mensen is gering. Het probleem treft de bouw, maar ook Fundeon (kenniscentrum voor de bouw en infra) zegt Peter Steenkamer. “Jaarlijks leiden we daarom ambitieuze hbo’ers op voor de functie projectleider en adviseur”, zegt de projectleider van Fundeon Academie, de interne bedrijfsschool van het in Harderwijk […]

De vergrijzing slaat toe. De aanwas van hoogopgeleide jonge mensen is gering. Het probleem treft de bouw, maar ook Fundeon (kenniscentrum voor de bouw en infra) zegt Peter Steenkamer.

“Jaarlijks leiden we daarom ambitieuze hbo’ers op voor de functie projectleider en adviseur”, zegt de projectleider van Fundeon Academie, de interne bedrijfsschool van het in Harderwijk gevestigde instituut. Daarbij blijft het niet, legt hij uit. De Fundeon Academie is bestemd voor alle medewerkers. Van kaderfunctionarissen tot en met het administratief personeel krijgen ze er stuk voor stuk mee te maken, want permanente educatie is een belangrijk item binnen Fundeon. “Het is voor ons van levensbelang dat onze medewerkers op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied.” De bedrijfsschool verzorgt daarom een breed aanbod van cursussen variërend van vaardigheidstrainingen tot en met meerjarige opleidingen gericht op de beroepspraktijk binnen Fundeon.

Het tweejarige programma dat de aspirant-adviseurs en projectleiders moeten volgen, valt binnen die categorie. “De reguliere hbo-studies sluiten niet voldoende aan op het specifieke werk van Fundeon. Daarom hebben we voor onze projectleiders en adviseurs een eigen opleiding ontwikkeld waardoor nieuwkomers onze onderneming en het werkveld nauwgezet leren kennen. Uiteindelijk zijn zij de ambassadeurs van onze organisatie.”

Deskundigen

Het leertraject dat de beginnende projectleiders en adviseurs volgen, kent een algemeen deel waarin de werkzaamheden van Fundeon de revue passeren en een deel dat op hun specifieke werkzaamheden is gericht. De projectleiders gaan aan de slag met het ontwikkelen van moderne leermiddelen en examenproducten die worden gebruikt in de bouw- en infrasectoren. Dat doen ze niet in hun eentje maar in overleg met interne en externe deskundigen. Ze opereren vanaf het hoofdkantoor in Harderwijk.

De adviseurs daarentegen adviseren de bedrijven binnen hun werkgebied over de mogelijkheden het personeel op te leiden. Ook werven zij ondernemers die zich willen inzetten voor het scholen van jonge bouwvakkers, de zogeheten leerbedrijven. In tegenstelling tot de projectleiders werken zij vanuit huis. Ze worden aangestuurd vanuit verschillende regiokantoren. “Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat iemand tijdens de opleiding tot de conclusie komt dat hij toch liever adviseur wordt in plaats van projectleider. Daarvan maken we dan geen probleem. Dat is beter voor zowel de persoon in kwestie als voor Fundeon. We proberen een ultieme match te bereiken.”

Maar voor het zover is moeten belangstellenden eerst worden toegelaten tot de opleiding, die openstaat voor zowel interne als externe kandidaten. Ze moeten voldoen aan hoge eisen. In de eerste plaats is een voltooide hbo-opleiding zoals bouwkunde, bedrijfskunde of personeelsmanagement een must. Daarnaast moeten ze zich uitstekend mondeling en schriftelijk kunnen uitdrukken en in staat zijn zelfstandig te werken.

Praktijk

Wie een plek weet te veroveren, wordt in anderhalf à twee jaar klaargestoomd voor de praktijk van Fundeon. “In principe kan het programma in anderhalf jaar worden afgerond. In die periode maken de junior adviseurs en projectleiders kennis met uiteenlopende onderdelen van Fundeon. Ze doen werkervaring op met het vervullen van opdrachten waarmee ze niet alleen ons bedrijf leren kennen, maar die ook nuttig zijn voor de verschillende afdelingen binnen onze onderneming. Vervolgens worden ze ingewerkt in het vak en de branche. Daarna leggen ze een proeve van bekwaamheid af, waarbij ze moeten aantonen van toegevoegde waarde te zijn voor onze klanten. Ze zijn uiteindelijk ons visitekaartje, dus hechten we erg veel waarde aan hun vaardigheden en kennis. In het opleidingsprogramma betrekken we ook onze klanten. We merken dat bedrijven het waarderen om met ons in contact te zijn over de adviseursrol.’’

Reageer op dit artikel