nieuws

Failliet Bokx al jaren verliesgevend

bouwbreed Premium

Bokx Bouw laat 240 schuldeisers achter die gezamenlijk 7,5 miljoen euro claimen.

Dat blijkt uit het faillissementsverslag van curator Rob Steenhoek. De bouwgroep uit Schiedam ging vorige maand ten onder na een aantal jaren verliesgevend te zijn geweest. Vorig jaar werd door Bokx Holding een verlies geleden van 4,3 miljoen euro.

Bokx zag de omzet in de afgelopen crisisjaren fors teruglopen van 80 miljoen in 2008 tot 25 miljoen vorig jaar. Het personeelsbestand slonk in die periode van 190 naar 115.

Reorganisaties, aanvullend krediet noch andere maatregelen om kosten te besparen en extra inkomsten te genereren, hielpen, constateert Steenhoek. De afgelopen jaren werd bij de divisies Vastgoedontwikkeling en Bouw structureel verlies geleden. In januari is nagenoeg het voltallige personeel van de divisie Bouw ontslag aangezegd, nadat de plannen om de hele bedrijfsonderdeel te sluiten niet doorgingen.

Omdat een aantal vastgoedprojecten uitgesteld werd en andere met onvoldoende resultaat afgerond werden, en de lopende projecten beslag legden op het volledige werkkapitaal, kreeg de bouwer te maken met liquiditeitstekorten. Voor sommige van de uitgestelde projecten werden bovendien vooraf kosten gemaakt, zoals de aankoop van grond. Tegenover deze doorlopende kosten stonden geen inkomsten.

Ook werd in toenemende mate de last gedragen van onverkochte woningen. Veel van de woningen werden met grote verliezen verkocht.

De divisie Woningbouw kreeg door verliezen een fors negatief eigen vermogen. De afgelopen jaren draaide dit onderdeel positief, echter onvoldoende om de negatieve resultaten bij de andere vennootschappen te compenseren.

Retentierecht

Eind 2010, begin 2011 tekende zich volgens Steenhoek het einde van Bokx af. Een renovatieproject voor corporatie Vestia kwam begin dit jaar stil te liggen omdat leveranciers niet meer bereid waren materialen te leveren. De betalingsachterstanden zijn dan al uit de hand gelopen. Uiteindelijk gaat het bedrijf op 19 april failliet nadat huisbank ABN Amro niet meer verder wilde. Onderaannemer VDL, dat voor Bokx werkte aan het project Nieuw Havenzicht, ging een week na het faillissement van Bokx ook failliet. Drie partijen hebben retentierecht toegepast op het bouwterrein in Schiedam.

Vijf partijen toonden serieuze belangstelling in een doorstart van Bokx. De Rotterdamse bouwer Van Omme & De Groot legde het aantrekkelijkste bod op tafel. Het bedrijf neemt activa van Bokx Woningbouw en Bokx Vastgoedontwikkeling over. Volgens het faillissementsverslag betaalt Van Omme & De Groot 180.000 euro. Met woningcorporatie Woonstad heeft de bouwer al overeenstemming bereikt over de doorstart van woningbouwproject

Doorstart

De Vlonders in Pendrecht, waarbij 26 koopwoningen (verkoopprijs vanaf 192.000 euro) nog afgebouwd moeten worden. Van Omme & De Groot neemt vijf werknemers van Bokx over. “We wilden meer mensen, maar veel werknemers hadden al een aanbieding gehad van andere werkgevers en waren al vertrokken”, zegt Guus de Groot, directeur van Van Omme & De Groot. Het bouwbedrijf is nog met drie andere opdrachtgevers in gesprek over de doorstart van drie voormalige Bokx-projecten.

Reageer op dit artikel