nieuws

‘Doorwin ontduikt vonnis rechter’

bouwbreed Premium

Doorwin trekt de stekker uit Limburg Kozijnen, omdat het bedrijf de ontslagvergoeding voor de ruim twintig overgebleven medewerkers niet kan ophoesten. Vakbonden zijn witheet over de faillissementsaanvraag die deze week is ingediend voor de kozijnendochter van Doorwin. Zij betichten de onderneming van slecht werkgeverschap en onderzoeken of de schade die de werknemers lijden, kan worden […]

Doorwin trekt de stekker uit Limburg Kozijnen, omdat het bedrijf de ontslagvergoeding voor de ruim twintig overgebleven medewerkers niet kan ophoesten.

Vakbonden zijn witheet over de faillissementsaanvraag die deze week is ingediend voor de kozijnendochter van Doorwin. Zij betichten de onderneming van slecht werkgeverschap en onderzoeken of de schade die de werknemers lijden, kan worden verhaald. “Dit is een sterfhuisconstructie met voorbedachten rade”, zegt vakbondsbestuurder René Jongen van CNV Vakmensen. “Het kan toch niet zo zijn dat als een gerechtelijke uitspraak niet goed uitkomt, dan maar het faillissement wordt aangevraagd. Onze juristen kijken er momenteel naar.”

Twee weken terug bepaalde de kantonrechter dat Limburg Kozijnen zijn 21 medewerkers een ontslagvergoeding van in totaal 1,3 miljoen euro moet betalen. Dat was veel hoger dan waar moederbedrijf Doorwin op had gerekend, maar ook meer dan wat de vakbonden hadden geëist.

Volgens Doorwin-topman John Rietveldt paste het opgelegde bedrag niet “binnen de beschikbare middelen van Limburg Kozijnen” en restte dan ook niets anders dan het faillissement. “Wij betreuren dat ten zeerste”, laat hij weten.

Afvloeiingsregeling

Begin dit jaar was al het besluit genomen om Limburg Kozijnen te sluiten. Volgens Jongen van CNV Vakmensen is daarna uitvoerig onderhandeld over een afvloeiingsregeling. “Maar na de voor Doorwin nadelige uitspraak, hebben ze de ontslagen ingetrokken, is de fabriek in Sittard leeggehaald en is nu dus het faillissement aangevraagd. Daarmee toont het concern aan de vakbonden niet serieus te nemen, maar ook geen enkel respect te hebben voor de rechtspraak. Hier zou de politiek iets aan moeten doen.”

De vakbondsman bestrijdt dat de ontslagvergoeding in één keer in de maand juli had moeten plaatsvinden, zoals Doorwin beweert. “Wij hebben aangegeven dat dat ook in termijnen kon. Wij wilden ze echt niet het vel over de neus halen.”

Reageer op dit artikel